Shisha waterpijpen – oorsprong en cultuur
Shisha waterpijpen komen in grote getale voor in landen in het Midden-Oosten. Shisha waterpijpen zijn daar een belangrijk onderdeel van de sociale cultuur, en het is er heel normaal om shisha te roken. Maar waar komt de shisha nu eigenlijk vandaan? En welke rol speelt de shisha in de oosterse cultuur? Dat lees je hier!
Oorsprong van de shisha waterpijp
We weten niet precies waar en wanneer de shisha is uitgevonden, maar er wordt als eerst over de shisha geschreven in India en het oude Perzië, rond 1600 na Christus. De shisha was in vroegere tijden alleen voor de rijken; het roken van de waterpijp was een teken van welvaart en macht. In de loop der tijd werd de shisha waterpijp steeds meer verspreid over het ‘lagere volk’; tegenwoordig wordt shisha door mensen van allerlei standen gerookt.
De naam ‘shisha’ komt van het oude Perzische woord ‘shishe’, dat ‘glas’ betekent. Shisha heeft veel verschillende namen, zoals Argilah, narghile, Qalyan en hookah. Shisha is in Nederland de meest gangbare naam, evenals in Egypte, Sudan, Algerije, Marokko, Tunesië en Somalië. Een Perzische hoge edelman noemde het ‘rook die gezuiverd werd door het water’. Dit klonk wel aanlokkelijk voor de hogere bestuurslaag; hun tabak was zuiverder dan die van het gewone volk. Hierdoor werd shisha vooral populair onder hogere bevolkingsgroepen.
Shisha waterpijp in de cultuur
De shisha waterpijp is in vele Oosterse culturen hetzelfde als bij ons gezellig een biertje drinken. Veel vrienden en families komen bij elkaar om samen shisha te roken. Het is ook niet gek dat in het Midden-Oosten vooral cafés en bars populair zijn die shisha waterpijpen aanbieden. Het is heel normaal om gezellig met een drankje rond één of meerdere shisha pijpen te zitten en er samen van te roken.
Er zijn voor dit soort sociale gelegenheden ook shisha’s met twee of meer mondstukken. Hier kunnen dus meerdere mensen tegelijk van roken. Veel mensen hebben in het Midden-Oosten ook shisha’s thuis; soms om daadwerkelijk te roken met gasten, maar ook gewoon ter decoraties. Ondertussen zijn de shisha waterpijpen ook steeds verder verspreid naar de westerse landen. Voornamelijk onder allochtone jongeren zijn de waterpijpen erg populair.
De shisha waterpijp valt wel onder de tabakwet, dus er zijn in Nederland niet zo veel cafés te vinden die shisha waterpijpen aanbieden. Maar ook thuis en in kleine groepen wordt shisha gerookt door jongeren. De oudere generaties zijn nog maar weinig met shisha in contact gekomen. Of het ook onderdeel van de westerse cultuur kan worden is nog maar de vraag.