opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1738 reviews

Cannabis kan op tal van verschillende manieren worden genuttigd. Je kunt er ouderwets een jointje van draaien, je kunt het in je vaporizer stoppen en je kunt het ook nog eens eten (héérlijk zo’n space brownie!). Vervolgens zijn er ook nog eens verschillen in het type cannabis dat je kunt gebruiken. Zo heb je sativa en indica cannabis, met elk verschillende effecten. Maar daar blijft het niet bij. Uiteindelijk heb je óók nog medicinale en niet-medicinale cannabis. Wat dáár nou precies de verschillen tussen zijn, vertellen we je hieronder!

Jarenlang bezochten (en bezoeken) mensen over de hele wereld coffeeshops in Amsterdam om te kunnen genieten van het heerlijke smakelijke kruid met wonderbaarlijke effecten. Inmiddels lijkt het erop dat steeds meer plekken ter wereld cannabis beginnen te legaliseren. En die toenemende populariteit roept óók meer vragen op. Een van de meest gestelde vragen is wat nou precies het verschil is tussen medische wiet en niet-medische (of recreatieve) wiet. 

Lees ook: 4 Noord-Amerikaanse psychedelica die steeds populairder worden

Medicinale cannabis

Het antwoord is relatief eenvoudig. Medicinale cannabis of medische wiet is in principe gewoon hetzelfde als recreatieve cannabis, maar wordt gebruikt om ziektesymptomen te behandelen in plaats van om high of stoned te worden. Wiet is volgens velen nuttig bij het behandelen van symptomen van diverse lichamelijke klachten en behandeltherapieën, maar het wordt ook vaak gebruikt om onder andere eetstoornissen, psychische stoornissen, misselijkheid en pijn te behandelen. 

Het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid stelt bijvoorbeeld dat medicinale cannabis werkzaam kan zijn bij verschillende aandoeningen, zoals Pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose (MS) of ruggenmergschade. Ook bij misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering of verzwakking bij kanker en aids, Pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose (MS) of ruggenmergschade en pijn door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos zou het kunnen helpen. 

Medicinale cannabis speelt overigens vooralsnog geen rol in de genezing van de genoemde aandoeningen. Het kan wel helpen de klachten die bij de aandoeningen horen of de bijwerkingen van de andere medicatie, te verminderen. 

Lees ook: Onderzoek: een jointje na het werk kan helemaal geen kwaad!

Recreatieve cannabis

Recreatieve wiet of cannabis wordt op precies dezelfde manier geproduceerd en ingenomen als medicinale wiet, maar dan met andere bedoelingen.  Bij het begrijpen van medicinale wiet versus recreatieve wiet, is het belangrijkste verschil dus simpelweg waar de gebruiker de drug voor gebruikt. Als ze het gebruiken om symptomen te behandelen die het gevolg zijn van ziekte en het is officieel voorgeschreven en verkregen, dan is het medicinale wiet. Als het echter wordt ingenomen om high te worden, of het nu legaal of illegaal is verkregen, is het recreatief. 

Lees ook: Onderzoek: een jointje na het werk kan helemaal geen kwaad!

Vergoeding van medicinale wiet

In 2006 is de nieuwe wet Zorgverzekering van kracht geworden. Sindsdien is de vergoedingsstatus van de medicinale cannabis bij een aantal zorgverzekeraars veranderd. De beslissing om medicinale cannabis te vergoeden ligt bij de zorgverzekeraar. Informeer daarom bij je zorgverzekeraar over het vergoedingsbeleid om te bekijken of je in aanmerking komt voor een vergoeding van de aanschaf van medicinale wiet. 

Medicinale cannabis meemenem op reis

Maak je momenteel gebruik van medicinale wiet en wil je deze mee op vakantie nemen? Dan moet je hiervoor een officiële verklaring voor aanvragen. In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten streng verboden, en op het overtreden van de Opiumwet staan strenge straffen. Medicijnen die onder de Opiumwet vallen kun je dus niet zomaar meenemen naar het buitenland. Dat geldt onder andere voor slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers, middelen voor de behandeling van ADHD en dus ook voor medicinale cannabis. Bezoek voor meer informatie hierover de website van CAK