opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1724 reviews

Nu 21% korting op Kanna, Salvia Divinorum, Magic Truffels, Sexshop en Freshmushroom Growkits! CODE: GEENBTW
Nu 21% korting op Kanna, Salvia Divinorum, Magic Truffels, Sexshop en Freshmushroom Growkits! CODE: GEENBTW

De mimosa hostilis is één van de meest populaire producten op Dutch-Smart. Dit etnobotanische kruid wordt ook wel Mimosa tenuiflora of Jurema Preta genoemd, maar kenners hebben het soms ook wel gewoon over Jurema of Mimosa (uiteraard niet te verwarren met het zéér lekkere alcoholische drankje…). Het is vooral de wortel van dit kruid die een effectieve rol speelt in de geschiedenis van de wereld van psychedelisme en sjamanisme - en daar gaan we je in dit artikel wat meer over vertellen... 

Groeiende populariteit

De mimosa hostilis is een dichtgroeiende struik die voornamelijk voorkomt in de oerwouden van Zuid-Amerika, vooral in Brazilië en Mexico. De boom bevat actieve alkaloïde eigenschappen, waardoor het bepaalde psychedelische eigenschappen heeft die vergelijkbaar zijn met die worden geproduceerd door andere hallucinogenen zoals LSD of psilocybine. Het wordt meestal gebruikt in een mengsel met andere planten die deel uitmaken van de fauna van tropische bossen van nabijgelegen locaties - een mengsel die ook wel ayahuasca of anahuasca genoemd wordt. De resulterende brouwsels werden (en worden) vaak geconsumeerd in ceremonies voor een breed scala aan doeleinden.

De populariteit van Mimosa Hostilis heeft het aan verschillende effecten te danken. Zo wordt de boom ook wel de 'Boom van de huid' genoemd, omdat veel bevolkingsgroepen zweren bij heuse gezondheidsvoordelen voor de huid. In de 10e eeuw gebruikten Maya-genezers het schorspoeder bijvoorbeeld bij huidletsels. In 1984 veroorzaakte de explosie van een gasfabriek meer dan 3.000 brandwonden, waarna het Rode Kruis als gevolg van het gebrek aan medicatie suggereerde dat de schors van deze boom op wonden zou kunnen worden gebruikt. Of deze effecten ook daadwerkelijk door de wetenschap bevestigd kunnen worden, is niet bekend. Tot op heden is dit in ieder geval nog niet gebeurd. 

Bron van magie

Maar hoewel mimosa hostilis vaak werd gebruikt vanwege het geloof omtrent deze bijzondere eigenschappen, ligt de voornaamste interesse van het product in een heel ander gebied. Mimosa hostilis is namelijk één van de belangrijkste ingrediënten voor sjamanen om het magische brouwsel anahuasca te brouwen - niet te verwarren met ayahuasca

De eerste chemische studies naar de mimosa hostilis wezen op een psychoactieve stof die ze nigerina noemden, maar later bleek dit DMT te zijn - vooral de wortelbarst is een goede bron van de stof. Het werd erkend dat de Mimosa tenuiflora mexicana die in 1810 botanisch werd beschreven, dezelfde soort was als de Braziliaanse Mimosa hostilis. Hoewel het het beste gedijt in tropische of subtropische laaglanden, kan het groeien tot meer dan duizend meter boven zeeniveau. In de pre-Columbiaanse tijd kenden de Azteken deze bijzondere bron van psychedelica al en daarom is de gemeenschappelijke naam in Mexico: tepus-cuahuitl of metalen boom, in verwijzing naar de hardheid van het hout.

Het was juist deze bron van DMT die indianen zo verheugd maakten met zogenaamde ‘jurema-wijn’, die ze maakten door 25 tot 35 gram wortelschors in heet water te leggen. Na twee uur laten trekken in ongeveer 125 ml water, filterden ze het en behandelden ze het gefilterde residu opnieuw op dezelfde manier met nog eens 125 ml vers water. Vervolgens verzamelden ze de twee vloeistoffen en dronken ze het zonder toevoeging. Het resultaat zouden visionaire effecten zijn, maar of dit ook écht zo was wordt betwijfeld: het is namelijk inmiddels bekend dat DMT oraal inactief is, en alleen oraal actief gemaakt kan worden door zogenaamde MAO-remmers. 

Veranderende realiteit

En dit is waar die bijzondere drank uit de Amazone tevoorschijn komt. Sjamanen mengen mimosa hostilis zelfs vandaag de dag nog met MAO-remmers bevattende planten zoals Banisteriopsis Caapi om het zogenaamde ayahuasca-analoog ‘anahuasca’ te creëren. We hebben het over een analoog, omdat de oorspronkelijke ayahuasca-drank bestaat uit Banisteriopsis Caapi en een andere DMT-bevattende plant, namelijk Psychotria viridis, ook wel chacruna genoemd. Wanneer één van de twee bronnen wordt vervangen, dan spreekt men dus van een analoog - of anahuasca

En hoe zit het dan met de effecten van mimosa? Nou, die zijn ronduit sterk te noemen. Sjamanen en ervaringsdeskundigen spreken van een compleet veranderend beeld van de werkelijkheid, en de mimosa hostilis root bark staat erom bekend dat het visioenen van zowel de 'lichte als donkere kant' kan onthullen, ofwel een héle mooie trip, of een helse trip. De intensiteit van zo’n trip hangt overigens van veel factoren af en het is belangrijk je altijd goed in te lezen wanneer je besluit een dergelijke trip te ervaren. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het gebruik van MAO-remmers ontzettend gevaarlijk kunnen zijn in combinatie met voedingsmiddelen of bepaalde medicijnen. 

Let op: De Mimosa Hostilis Root Bark die wij verkopen op Dutch-Smart is bedoeld als etnobotanische kruid, het is niet onze doelstelling om deze kruiden aan te bieden voor menselijk gebruik.