Enige tijd geleden vertelden we je al dat de cannabis die we vandaag de dag roken (of vapen of eten) véél sterker is dan de cannabis van decennia geleden. Nu zijn er twee cannabinoïden ontdekt in de klieren van de cannabisplant, waarvan er één maar liefst 30x zo krachtig kan zijn als de psychoactieve THC - het stofje dat normaal gesproken voor je high zorgt. De vraag is alleen of deze specifieke cannabinoïden ook effect hebben op het menselijk lichaam. Als dat zo is, dan zou de toekomst van cannabis er héél anders uit kunnen zien.
“Zelfs als we aannemen dat THCP in grotere hoeveelheden kan worden gekweekt, weten we nog steeds niet of de verbinding een high zou opwekken die vergelijkbaar is met die van zijn psychoactieve neef.”
140 verschillende chemicaliën
THC, of tetrahydrocannabinol, sluit aan op receptoren in de hersenen en verandert ons vermogen om te redeneren, herinneringen vast te leggen, bewegingen te coördineren, tijd waar te nemen en plezier te ervaren. Cannabis bevat meer dan 140 vergelijkbare chemicaliën die in contact komen met receptoren door het hele lichaam, maar voor zover we weten kan alleen THC een geestverruimende high opwekken, iets wat liefhebbers van onze cannabis shop natuurlijk weten. Nu hebben wetenschappers twee nieuwe cannabinoïden ontdekt, waarvan er één structureel lijkt op de niet-psychoactieve verbinding CBD en de andere op THC lijkt, maar sterkere effecten zou kunnen hebben. Althans, in theorie.
De THC-look-alike, tetrahydrocannabiphorol (THCP) genaamd, lijkt een interactie aan te gaan met dezelfde receptor als THC, de receptor die bekend staat als CB1, volgens een nieuwe studie die in het tijdschrift Scientific Reports is gepubliceerd. Het belangrijkste verschil tussen THCP en zijn neef ligt in een ketting van atomen die uit de pas ontdekte verbinding steekt.
Lees ook: Dit is hoe één dosis ayahuasca kan leiden tot blijvende veranderingen in de hersenen
Een stukje wetenschap
Onderzoek suggereert dat deze specifieke structuur, een alkylzijketen genaamd, ervoor zorgt dat THC zich kan aansluiten op zijn voorkeursreceptor. Om het nog even wetenschappelijker (en moeilijker) te maken: Een cannabinoïde moet ten minste drie koolstofringen in zijn zijketen hebben om toegang te krijgen tot CB1, en THC-verbindingen bevatten er doorgaans vijf.
Op papier zou een cannabinoïde uitgerust met meer dan vijf koolstofringen nog nauwer in de receptor passen, en acht koolstofringen zouden de absoluut perfecte pasvorm leveren en de sterkste biologische respons opwekken. Maar dergelijke verbindingen zijn in de natuur niet ontdekt, merkten de auteurs op in hun paper.
Dit is waar THCP om de hoek komt kijken. Deze verbinding heeft niet vijf, niet zes, maar zeven koolstofringen in zijn alkylzijketen. Wanneer toegepast op een geïmproviseerde receptor die in een laboratoriumschaal was bereid, had de verbinding de neiging om de stof 30 keer betrouwbaarder te binden dan THC.
Lees ook: Zorgt legaliseren van cannabis voor meer wiet-gebruikers?
Stonede muizen en de toekomst van cannabis
En jawel, ook muizen hebben wederom hun dienst bewezen. De onderzoekers gaven vervolgens THCP aan laboratoriummuizen en ontdekten dat de dieren zich gedroegen alsof ze THC gebruikten, wat betekent dat hun beweging vertraagd, hun temperatuur daalde en hun reacties op pijnlijke stimuli afnamen. De dieren bereikten deze toestand bij relatief lage doses van de pas ontdekte verbinding.
Maar betekent dit dat we binnenkort allemaal THCP roken? Nou, niet per se. Hoewel THCP krachtig is in het laboratorium, kan het al dan niet dramatische effecten hebben bij mensen, meldde Vice. Allereerst blijkt de verbinding slechts in kleine hoeveelheden in planten aanwezig te zijn, althans in de THC-arme cannabissoort die door de onderzoekers wordt gebruikt.
Zelfs als we aannemen dat THCP in grotere hoeveelheden kan worden gekweekt, weten we nog steeds niet of de verbinding een high zou opwekken die vergelijkbaar is met die van zijn psychoactieve neef. Kortom: laat de wetenschappers lekker hun ding doen, en we gaan er hoe dan ook ooit achterkomen!