Wat we eten en waar ons eten vandaan komt, speelt steeds meer op ons geweten. Zowel om gezondheids- als milieuredenen zijn meer van ons gretig op zoek naar voedzame en duurzamere alternatieven voor om aan onze behoeften te voldoen. Maar wist je dat er één plant is die het potentieel heeft om te voldoen aan de eisen van zowel voeding als duurzaamheid? Maak kennis met hennep!
Laten we eerlijk wezen: denk je aan hennep, dan denk je aan marihuana. Het is dan ook niet gek dat hennep al decennia lang wordt gestigmatiseerd dankzij de onmiskenbare associatie met deze soft-drug. Vaak gekoppeld aan zijn psychoactieve neef, worden de milieu- en voedingswaarden van hennep daarom vaak over het hoofd gezien. Het meest voedzame deel van de plant is het zaad - dat kan worden gegeten of gebruikt om melk en olie te maken . Hennepzaadolie moet overigens niet worden verward met CBD-olie, een geconcentreerde olie van de plant. Vandaag vertellen we je waarom hennep een perfecte aanvulling is op je voeding!
Lees ook: De spirituele voordelen van magic mushrooms en andere hallucinogenen
Rijk aan eiwitten
Vraag aan een willekeurige sporter naar welke voedingsstof hij het meest op zoek is, en het antwoord zal vrijwel altijd ‘eiwitten’ zijn. Hennepzaden bevatten bijna evenveel proteïne als sojabonen. In elke 30 gram (g) zaden, of ongeveer 3 eetlepels, zit maar liefst 9,46 gram eiwit. Deze zaden zijn een complete eiwitbron, wat betekent dat ze alle negen essentiële aminozuren bevatten. Aminozuren zijn op hun beurt weer de bouwstenen van eiwitten in het lichaam. Het lichaam kan negen van deze zuren niet produceren, dus een persoon moet ze via de voeding opnemen. Relatief weinig plantaardig voedsel is een complete eiwitbron, waardoor hennepzaden een waardevolle aanvulling zijn op een vegetarisch of veganistisch dieet. Daarnaast zijn hennepzaden bijzonder rijk aan een aminozuur genaamd arginine, dat tal van voordelen heeft.
Lees ook: 5 tips voor een aangename eerste psychedelische ervaring
Onverzadigde vetten
De gezondheidsvoordelen van meervoudig onverzadigde vetten, zoals omega-3-vetzuren , worden steeds beter bekend. Hennepzaden zijn een geweldige bron van essentiële vetzuren, een stof die het lichaam zelf niet kan aanmaken en dus via voeding moet worden ingenomen. Deze vetzuren passen perfect in een gezond dieet. Meer informatie over deze stoffen vind je bijvoorbeeld bij het Voedingscentrum. Over het algemeen eten mensen te veel omega-6-vetzuren en te weinig omega-3-vetzuren, maar het toevoegen van hennepzaad aan het dieet kan helpen om het evenwicht te bevorderen.
Lees ook: Ook in Canada kunnen mensen nu (legaal) paddo’s gebruiken
Mineralen en vitaminen
Wie is er niet grootgebracht met de boodschap dat we altijd voldoende vitamientjes binnen moeten krijgen? Hennepzaden bevatten een indrukwekkende reeks vitamines en mineralen en zijn vooral rijk aan vitamine E, magnesium, fosfor en kalium. Daarnaast zijn ze ook nog eens een geweldige bron van ijzer, zink en vitamine B. Kijk je alleen al naar Vitamine E, dan zul je snel vinden dat dit een geweldige toevoeging is aan je dieet vanwege haar effecten op huid en haar. Bovendien zijn hennepzaden dus een geweldige bron van magnesium - een essentiële voedingsstof die een rol speelt bij tal van processen in het lichaam.
Lees ook: Good to know: Kun je een overdosis cannabis krijgen?
Hoe hennep in je dieet opnemen?
Hennepzaden kunnen op zichzelf worden gegeten, bijvoorbeeld in een salade, in brood gebakken of geperst voor hun olie. Je kunt verschillende vormen van de plant kopen bij gezondheidswinkels en online, maar één van de makkelijkste manieren van het toevoegen van hennep aan je dieet is door gebruik te maken van Hemp olie capsules. Deze capsules neem je eenvoudig in met een glas water, waarna je al gauw profiteert van de wonderbaarlijke krachten van hennep. Heb jij al een potje in je keuken staan?