Iedereen die weleens marihuana heeft gerookt of gegeten kent het gevoel: de extreem intense vreetkick en het verlangen om alles wat eetbaar is te verslinden. Jarenlang hadden wetenschappers geprobeerd te begrijpen hoe THC, het actieve ingrediënt in cannabis, de eetlust stimuleert - maar nu zijn sommigen er eindelijk achter gekomen.
Lees ook: 10 dingen die je moet weten voor je je eerste vaporizer koopt
Die heerlijke geur ...
Hoewel er meerdere onderzoeken zijn over hoe cannabis honger veroorzaakt en de eetlust verhoogt, zijn de meeste onderzoeken nogal onduidelijk. Een van de meest recente onderzoeken werd uitgevoerd door een team onder leiding van neuroloog Giovanni Marsicano van de Universiteit van Bordeaux in Frankrijk. Ze gebruikten muizen om aan te tonen dat THC (tetrahydrocarbocannabinol) betrokken is bij zogenaamde olfactorische lobreceptoren in de hersenen, waardoor het vermogen om voedsel te ruiken aanzienlijk toeneemt en daardoor de eetlust toeneemt. De wetenschappers beweren dat een soortgelijk proces plaatsvindt bij mensen.
Tijdens een experiment manipuleerden ze genetisch een groep muizen om geboren te worden zonder cannabinoïde receptoren in de reukkwab van hun brein. Bij het toedienen van marihuana merkten ze dat het simpelweg niet hetzelfde effect had. Daarom concluderen ze dat THC en de natuurlijke cannabinoïden die het gevolg zijn van honger werken in hetzelfde neurale circuit, waardoor het mogelijk is om voedsel met een grotere gevoeligheid te ruiken en te proeven. Met andere woorden, THC stimuleert de eetlust door de hersenen te laten geloven dat het organisme honger heeft.
Lees ook: Paddo’s veroveren de wereld (én worden legaal!)
POMC
Dus dat levert een interessante theorie op, maar een ander team van wetenschappers uit Australië, Duitsland en de Verenigde Staten kwam tot een iets andere conclusie... Zij bestudeerden ook muizen (stel je voor hoeveel muizen er stoned zijn geweest!) en vonden dat de eetlust-stimulatie wordt aangestuurd door dezelfde neuronen die normaal verantwoordelijk zijn voor het produceren van verzadiging, bekend als proopiomelanocortines (POMC). "We hebben waargenomen dat als reactie op de activering van de cannabinoïde receptor, POMC-neuronen werden geactiveerd, zowel anorexigeen als orexigeen", legt Tamas uit. L. Horvath. Dit betekent dat de neuronen effecten hadden op zowel de onderdrukking van de eetlust als op de stimulatie van de eetlust.
“We hadden het niet verwacht. We deden controle-experimenten toen we dit verrassende resultaat ontdekten,” zegt hij. Er werd altijd aangenomen dat POMC-neuronen verantwoordelijk waren voor het kalmeren van het hongergevoel. Daarom werd aangenomen dat de drang om te eten optrad wanneer het activiteitsniveau van deze groep zenuwcellen afnam. Paradoxaal genoeg hebben nieuwe experimenten aangetoond dat deze neuronen hun activiteit verhogen wanneer ze in contact komen met cannabinoïden. "We ontdekten dat cellen die de eetlust verminderen, op een andere manier worden geactiveerd door in contact te komen met de CB1R-cannabinoïde receptor", zegt de onderzoeker.
Lees ook: Maak kennis met psychedelic thought leader Mike ‘Zappy’ Zapolin
De evolutie van THC
Ben je benieuwd hoe dit mechanisme zich eigenlijk ontwikkelde in deze geliefde groene planten? Nou, wij ook! Aangenomen wordt dat de marihuanaplant THC ontwikkelde als een afweermechanisme tegen dieren om ze te desoriënteren. Tegelijkertijd leidt de honger die het veroorzaakt door het natuurlijke endocannabinoïde systeem te imiteren, de aandacht van de dieren af naar andere planten. Dus als we iemand zouden moeten bedanken voor deze heerlijke highs, dan zijn het onze plant-etende dierenvrienden!