Hier op Dutch-Smart bespreken we de meest uiteenlopende psychedelica, van LSA-zaden tot het hallucinogene absint. Maar als we kijken naar het absolute hoogtepunt van psychedelische reizen, dan kunnen we niet anders concluderen dan dat DMT de meest spectaculaire is. Het stofje is aanwezig in onder andere yopo-zaden, maar ook in het krachtige Amazone-brouwsel ayahuasca.
Het menselijke bewustzijn
Op dit moment wordt er door verschillende instanties onderzoek gedaan naar het krachtige stofje, maar in het bijzonder zijn wij benieuwd naar de vele speculaties met betrekking tot endogene DMT en visionaire toestanden zoals bijna-doodervaringen, mystieke ervaringen uit meditatie en dromen. Meerdere recente gegevens wijzen namelijk op de waarschijnlijkheid dat DMT een sleutelrol speelt in het normale menselijke bewustzijn en onze perceptie van de werkelijkheid - en da’s best bijzonder te noemen.
DMT is een afkorting voor de chemische dimethyltryptamine. Deze verbinding is het meest bekend om zijn hallucinogene eigenschappen en transformerende effecten na inhalatie of orale inname via bijvoorbeeld ayahuasca. De populariteit van discussie rondom DMT is verder toegenomen na de release van het boek en de documentaire van Dr. Rick Strassman getiteld DMT: The Spirit Molecule. Vandaag de dag hebben veel celebrities gebruik gemaakt van de bijzondere stof, waaronder zwaargewicht bokskampioen Mike Tyson, die zijn 5-MeO-DMT ervaring als een van de meest bijzondere ervaringen ooit omschreef.
In de afgelopen decennia hebben tegenstrijdige gegevens en onenigheid binnen de wetenschappelijke gemeenschap over endogene DMT (door het lichaam aangemaakt) ertoe geleid dat sommigen zich afvroegen of deze stof in het menselijk brein kon worden geproduceerd. De overheersende theorie van veel wetenschappers was dat de longen fungeerden als de dominante bron van DMT in het menselijk lichaam, maar recente DMT-studies aan de Universiteit van Michigan hebben dit compleet veranderd. Onderzoekers ontdekten dat de circulerende hersenniveaus van DMT bij proefdieren (ratten) binnen dezelfde niveaus liggen als de gewone neurotransmitters serotonine, dopamine en noradrenaline.
DMT en bijna-dood-ervaringen
Hoewel deze studies dus bevestigen dat DMT aanwezig is in het brein, zegt dat nog niets over in hoeverre het stofje iets te maken heeft met de vaak eraan gerelateerde bijna-doodervaringen. Toch hebben eerdere studies bevestigd dat de twee best weleens gelinkt zouden kunnen zijn. Een onderzoek uit 2015 meet veranderingen in de niveaus van neurotransmitterafgifte in de hersenen voorafgaand, tijdens en onmiddellijk na hartstilstand, wees uit dat personen een toename zagen maar liefst 7.000% serotononie wanneer iemand overleed. Op basis van de gegevens van de recente DMT-studies die vergelijkbare niveaus vertonen als die van gewone neurotransmitters, lijkt het een redelijke hypothese dat DMT waarschijnlijk een rol speelt bij een bijna-doodervaring. En ook dat wordt door studies ondersteunt: In het meest recente DMT-onderzoek van de Universiteit van Michigan zagen onderzoekers een toename van DMT van bijna 300% in de visuele cortex 15 tot 30 minuten na hartstilstand. Is het mogelijk dat DMT voor zogenaamde visies of visioenen zorgt wanneer iemand overlijdt? Sommige wetenschappers denken van wel.
Is realiteit een illusie?
We weten dat wanneer we DMT innemen, onze perceptie van alles om ons heen compleet verandert. Maar wat betekent dit voor de DMT die reeds aanwezig is in ons lichaam. Wanneer DMT in net zo grote hoeveelheden wordt geproduceerd als bijvoorbeeld serotonine, betekent dit dan dat onze werkelijkheid eigenlijk één grote illusie of vervorming is? Neurowetenschapper Dr. Anil Seth heeft een populaire TED-talk op YouTube met de titel 'Je hersenen hallucineren je bewuste realiteit’. In deze presentatie geeft Seth voorbeelden waarin mensen herkenningspatronen gebruiken om een perceptie van de werkelijkheid te vormen. Hij verklaarde: “We nemen de wereld niet alleen passief waar, we genereren deze ook actief. De wereld die we ervaren komt net zo veel van binnenuit als van buitenaf”.
Deze recente studie van de Universiteit van Michigan lijkt een biochemische basis te hebben geboden voor het idee van Dr. Seth dat de hersenen bewuste realiteit hallucineren. En als de realiteit inderdaad een 'hallucinatie' is, dan zijn de visioenen die worden gerapporteerd uit bijna-doodervaringen misschien net zo reëel als al het andere dat mensen waarnemen tijdens 'normale' waarnemingstoestanden.