opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1726 reviews

Als je regelmatig de blogs van Dutch-Smart leest, dan hoeven we je vast niet meer te vertellen dat tal van psychedelische stoffen wereldwijd enorm in populariteit groeien - zowel bij de gemiddelde thuisgebruiker als in de medische wereld. Hier bij Dutch-Smart zijn we natuurlijk groot voorstander van de vele nieuwe onderzoeken. De studie waar we het in dit artikel over hebben lijkt wel érg bijzondere conclusies te trekken, namelijk dat het microdoseren van DMT flink wat lichamelijke voordelen zou kunnen hebben. Laten we eens kijken!

De therapeutische effecten van psychedelica

Steeds vaker wordt geclaimd dat het innemen van diverse psychedelische middelen verantwoordelijk zou zijn voor een breed scala aan lichamelijke voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van creativiteit, het verlichten van depressies of het stimuleren van het probleemoplossend vermogen. Tegelijkertijd worden de middelen ook vaak gelinkt aan posttraumatische stressstoornis en angst. 

En hoewel dat natuurlijk geweldig klinkt, is er nog steeds te weinig wetenschappelijk bewijs die dit daadwerkelijk ondersteunt. Toch lijkt er zo nu en dan een studie doorheen te glippen die precies dit wél doet. Eén daarvan komt van de hand van David Olson, een professor op de afdelingen chemie en neurowetenschappen aan de Universiteit van Californië. Hij bestudeerde de hersenen van ratten onder invloed van ketamine, toen hij wat interessants ontdekte…

Hersencellen reconstrueren

Wat dat was? Nou, ketamine heeft blijkbaar het vermogen om gerafelde verbindingen tussen hersencellen te reconstrueren die deel uitmaken van de netwerken die emoties en stemming reguleren, dankzij een effect dat bekend staat als neurale plasticiteit. Olson vermoedde dat het proces waardoor ketamine dit soort plasticiteit bevordert, ook door andere stoffen zou kunnen worden veroorzaakt. Zijn team heeft onlangs een artikel gepubliceerd dat hieraan voldoet, waaruit blijkt dat psychedelische stoffen zoals LSD, DMT en zelfs MDMA vergelijkbare effecten hebben op de kleine ratten.

Een succes op zich, zou je zeggen. En dat was ook zo, maar Olson wilde weer. Hij vroeg zich af of de therapeutische voordelen ook konden worden bereikt door microdosering. Dit is waarom: de normale dosis voor deze hallucinogene stoffen veroorzaakte felle angst bij ratten. Dus hoewel het antidepressieve effecten had, steeg de angst van de kleine ratten tot behoorlijk hoge niveaus. "Ik wilde echt de vraag beantwoorden of de hallucinogene effecten van deze verbindingen nodig waren voor de therapeutische effecten," zei Olson.

En zo geschiedde. Olson en zijn team gingen aan de slag in hun laboratorium en berekenden een dosis DMT die chemisch vergelijkbaar is met LSD of psilocybine bevattende paddenstoelen (die we hier natuurlijk het beste kennen als paddo’s). Ze voedden de ratten elke drie dagen met de microdosis DMT. Op rustdagen voltooiden de dieren de tests, inclusief twee experimentele proxy's voor angst en depressies bij mensen. 

DMT microdoseren

De effecten waren redelijk bijzonder. Zeven weken later ontdekten de onderzoekers dat, hoewel de ratten niet genoeg DMT ontvingen om te hallucineren, hun depressie en angst aanzienlijk was afgenomen. De toename van angst geassocieerd met de hoogste dosis DMT werd nergens gevonden in de ratten die een kleinere microdose hadden genomen. Olson zegt dat de studie aantoont dat de therapeutische effecten van psychedelica, tenminste bij ratten, onafhankelijk van de hallucinogene effecten kunnen worden benut. 

Hoewel deze DMT-effecten met microdosis geweldig klinken en misschien dus zelfs wetenschappelijk zijn bewezen bij ratten, zijn er nog veel meer studies nodig om aan te tonen dat dit ook bij mensen het geval zou zijn. Want niet álle ratten reageerden er geweldig op: in sommige gevallen had de DMT zelfs een fataal effect op de hersencellen… en dat kunnen we als mensen net even niet gebruiken.