opc_loader

Menu

Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1718 reviews

Nu 15% korting op alle Kratom, Ayahuasca kruiden, Rapé snuff en Sananga oogdruppels! CODE: TrickorTreat
Nu 15% korting op alle Kratom, Ayahuasca kruiden, Rapé snuff en Sananga oogdruppels! CODE: TrickorTreat

Het is in volle tocht: een revolutionair psychedelisch onderzoek bij onze oosterburen! In het Brugmann-ziekenhuis in Brussel is namelijk de eerste klinische studie van België naar het gebruik van psilocybine gestart. Dit magische goedje, die we vinden in paddo's en magic truffels, wordt nu onderzocht als mogelijke behandeling voor alcoholverslaving. Dergelijke berichten zijn voor bezoekers van Dutch-Smart natuurlijk ontzettend interessant, want veel van jullie zullen niet onbekend zijn met dit geestverruimende stofje. Wat de studie precies inhoudt? Laten we eens kijken…

Wat houdt de studie in?

Het onderzoek wordt geleid door de afdeling psychiatrie van het Brugmann-ziekenhuis. In totaal worden 62 personen gedurende twee jaar behandeld met psilocybine, in zowel lage als hoge doses. Tot nu toe hebben vijf dappere pioniers al deelgenomen aan dit avontuur. De studie is "gerandomiseerd en dubbelblind", wat betekent dat zelfs de onderzoekers niet weten wie welke dosis krijgt. Dat klinkt ingewikkeld, maar het helpt om betrouwbare resultaten te verkrijgen.

Psilocybine en strenge voorwaarden

België is niet de enige speler in dit veld. Zwitserland en Australië hebben al strikte regels voor het gebruik van stoffen zoals psilocybine, MDMA en lsd in behandelingen. Maar in België blijft dit terrein grotendeels onontgonnen. De onderzoekers in Brussel hebben twee jaar gepraat en gepuzzeld om alle benodigde vergunningen binnen te halen voor dit unieke onderzoek. Het invoeren, opslaan en toedienen van psilocybine is geen gemakkelijke klus!

Wie zijn de gelukkige deelnemers?

Niet iedereen kan zomaar meedoen. De geselecteerde deelnemers zijn tussen de 21 en 64 jaar oud en moeten aan strenge criteria voldoen. Personen met psychotische of bipolaire stoornissen, of met familieleden die dergelijke stoornissen hebben, worden bijvoorbeeld uitgesloten. Dit zorgt ervoor dat de studie zo veilig mogelijk verloopt.

Van illegaal naar potentieel legaal?

Psilocybine in pure vorm wordt nog steeds beschouwd als een illegale stof in België, wat betekent dat onderzoek naar deze stof zeldzaam is. Toch heeft de afdeling psychiatrie van het Brugmann-ziekenhuis het voor elkaar gekregen om de nodige vergunningen te verkrijgen. Dit laat zien hoe belangrijk en veelbelovend dit onderzoek is. Het is een enorme stap vooruit, niet alleen voor België, maar voor de wetenschappelijke gemeenschap als geheel. 

De weg naar goedkeuring

Na het verkrijgen van de vergunningen begon de klinische studie in maart. Het onderzoek is opgezet om de effecten van zowel lage als hoge doses psilocybine te vergelijken. Door deze aanpak hopen de onderzoekers inzicht te krijgen in hoe deze stof kan bijdragen aan de behandeling van alcoholverslaving. Maar wat betekent dit voor de toekomst? Als de resultaten positief zijn, kunnen we misschien zien dat psilocybine in de toekomst in therapeutische doses wordt gebruikt in psychiatrische behandelingen. Daar moet echter nog flink wat werk voor worden verricht, maar als de resultaten positief zijn, dan zien we misschien wel een imagoverschuiving van dit speciale goedje. 

Waarom psilocybine?

Waarom zou je überhaupt psilocybine overwegen voor de behandeling van alcoholverslaving? Psilocybine, het werkzame bestanddeel in magische paddenstoelen, staat bekend om zijn hallucinogene effecten. Onder gecontroleerde omstandigheden en met de juiste begeleiding kan deze stof volgens velen echter veel meer doen dan je laten hallucineren. Onderzoek suggereert dat sommige psychedelica kunnen helpen bij het doorbreken van destructieve gedragspatronen, zoals verslavingen. Dit is precies wat de onderzoekers in het Brugmann-ziekenhuis hopen te bevestigen met hun studie.

Wat kunnen we verwachten?

Het onderzoek zal twee jaar duren, en het is de bedoeling dat de onderzochte stoffen nadien in therapeutische doses zouden kunnen worden gebruikt voor toekomstige psychiatrische behandelingen. De resultaten van deze studie zouden een game-changer kunnen zijn in de manier waarop we naar verslaving en de behandeling ervan kijken. Het is een lange weg, maar de eerste stappen zijn gezet, en dat is op zichzelf al een enorme prestatie. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd!