Onze liefde met magic truffels en magic mushrooms kent geen grenzen. Ze zijn levensveranderend, de effecten zijn intens en ze lijken ook nog eens de potentie te hebben om gebruikt te gaan worden in de medische wereld. Oké, ze zijn niet bepaald lekker om te eten, maar daar is dan ook al het negatieve mee gezegd, toch? Nieuw onderzoek toont nu aan dat psilocybine, het actieve ingrediënt in deze paddo’s en truffels, tot wel een maand na gebruik veranderingen teweeg kunnen brengen in het brein.
Lees ook: Delen boeddhisme en psychedelica hetzelfde spirituele doel?
Blijvende impact
Iedereen die weleens een portie shrooms op heeft, weet dat het gedurende 5 - 7 uur flink trippen geblazen is. De wereld om je heen verandert, je bekijkt jezelf vanuit een ander perspectief en de trip lijkt wel voor eeuwig te duren. Maar wat gebeurt er eigenlijk ná zo’n trip? Eerdere onderzoeken toonden al aan dat er mogelijk een verband is tussen een paddotrip en bijvoorbeeld het stoppen met roken, maar nieuw onderzoek toont nu aan dat er ook daadwerkelijk in het brein nog veranderingen merkbaar zijn.
In plaats van de hersenen te onderzoeken terwijl ze onder invloed zijn van psilocybine, waren de onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine dit keer voornamelijk geïnteresseerd in de blijvende impact van de stof. “Bijna alle onderzoeken naar psychedelische beeldvorming zijn uitgevoerd tijdens acute effecten van psychedelische drugs. Hoewel acute effecten van psychedelica op de hersenen natuurlijk ongelooflijk interessant zijn, hebben de blijvende effecten van psychedelica op de hersenfunctie een grote onbenutte waarde om ons te helpen meer te begrijpen over de hersenen, het affect en de behandeling van psychiatrische stoornissen”, vertelt Frederick S Barrett hierover, assistent-professor en auteur van de studie.
Voor dit onderzoek kregen 12 vrijwilligers een eenmalige toediening van een hoge dosis psilocybine. Een dag eerder, een week na en een maand na de toediening van psilocybine voltooiden de vrijwilligers drie verschillende taken om de verwerking van emotionele informatie (met name gezichtsuitdrukkingen) te beoordelen, terwijl de onderzoekers magnetische resonantiebeeldvorming gebruikten om hun hersenactiviteit vast te leggen. Tijdens deze drie sessies vulden de vrijwilligers ook verschillende onderzoeken in over hun emotionele functioneren.
Lees ook: Lockdown Love: we hebben massaal meer seks tijdens de crisis
Minder emotioneel leed
De onderzoekers ontdekten dat het zelfgerapporteerde emotionele leed een week na toediening van psilocybine was verminderd, maar een maand na toediening van psilocybine weer op het basisniveau was. Barrett en zijn collega's zagen ook een week na de toediening van psilocybine een afname van de amygdala-reacties op emotionele informatie, maar deze werd ook weer normaal tot een maand na psilocybine.
Daarnaast vonden de onderzoekers toenames in functionele connectiviteit in rusttoestand, die meet hoe de bloedzuurstofniveau-afhankelijke signalen over de hersenen worden gecoördineerd, zowel een week als een maand na toediening van psilocybine. Met andere woorden: het functioneren van het brein is tot minstens een maand na gebruik van paddo’s of truffels anders dan voorheen.
“Een enkele hoge dosis psilocybine, toegediend aan goed gescreende individuen in een zorgvuldig gecontroleerde setting, kan blijvende positieve effecten hebben op het emotionele functioneren bij gezonde individuen. Deze effecten kwamen tot uiting in voorbijgaande veranderingen in de functie van hersengebieden die emotionele verwerking ondersteunen,” vertelde Barrett aan PsyPost, een Engelstalig medium dat zich richt op de psyche.
"Deze studie moet worden gerepliceerd in een groter monster met de juiste experimentele controles, en we moeten bepalen of psilocybine de waargenomen effecten uitoefent door rechtstreeks in te werken op emotionele hersencircuits, of door te werken op hersencircuits die de aandacht en cognitie beheersen die mogelijk effecten hebben op hersencircuits die emotie regelen”, legde Barrett uit.