opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1724 reviews

BLACK FRIDAY 2024! 24,99% KORTING OP HET HELE ASSORTIMENT! CODE: BF2024
BLACK FRIDAY 2024! 24,99% KORTING OP HET HELE ASSORTIMENT! CODE: BF2024

Terwijl de verkiezing in de Verenigde Staten bijna tegen zijn eind loopt, lijkt het er nog niet op dat we vandaag al kunnen zeggen of kandidaten Joe Biden of Donald Trump aan de macht komt (of blijft). Een resultaat die we wél vannacht al hebben kunnen zien, was er een in de staat Oregon. Daar hebben ze er namelijk voor gekozen om paddo’s te legaliseren - iets wat nog in geen een andere staat voor is gekomen. Een groot succes dus voor de ‘psychedelische revolutie’.

Lees ook: Actrice Gwyneth Paltrow stopt haar vermogen in de cannabis-industrie

Measure 109: legalisatie psilocybine

Vannacht heeft Oregon een eerste maatregel in zijn soort aangenomen om de toegang tot hallucinogene paddenstoelen - beter bekend paddo’s of magic mushrooms - formeel te legaliseren. Maatregel 109 (of Measure 109) geeft de staat specifiek de opdracht om een ​​programma op te zetten en te reguleren waarbij volwassenen in de staat psilocybine kunnen consumeren, de psychoactieve stof die voorkomt in paddo's en magic truffels.

“Wat Maatregel 109 onderscheidt van de decriminaliserings-inspanningen, is dat het een legale weg biedt naar psilocybine-therapie. Dat wil zeggen dat in plaats van het blokkeren van straffen voor het bezitten van psychedelische producten, het een door de staat gereguleerd programma zou kunnen opzetten om ze daadwerkelijk te gebruiken en te verkrijgen. In feite zou toegang krijgen tot psilocybine als volwassene in Oregon ongeveer net zo eenvoudig zijn als aanmelden voor counseling”, aldus Mother Jones.

Het decriminaliseren van psychedelica, of het legaliseren ervan in bepaalde omgevingen, is een steeds meer populair idee geworden sinds de publicatie van Michael Pollans artikel "The Trip Treatment" en zijn daaropvolgende bestverkochte boek uit 2018, How to Change Your Mind. Dit ook nog eens temidden van een recente golf van onderzoek naar de mogelijke voordelen van psychedelische therapie. 'We hebben opties nodig. En dit is een geldige therapeutische optie die duizenden mensen zou kunnen helpen” vertelde Tom Eckert - oprichter van de Oregon Psilocybin Society - in september aan The Oregonian.

Lees ook: Drie redenen waarom je cannabis zou moeten vapen in plaats van roken

Measure 110: decriminaliseren harddrugs

Maar het is niet alleen gebleven bij het legaliseren van paddo’s en magic truffels. De staat gaat nóg verder dan dat in Measure 110. Een 61% ja-stemming heeft er in deze maatregel namelijk voor gezorgd dat Oregon óók de eerste staat is die harddrugs zoals DMT decriminaliseert. Maatregel 110 zou de manier waarop het rechtssysteem van Oregon degenen behandelt die worden aangetroffen met hoeveelheden harddrugs voor persoonlijk gebruik volledig veranderen.

"De overwinning van vandaag is een mijlpaal in de verklaring dat de tijd is gekomen om te stoppen met het criminaliseren van mensen voor drugsgebruik", zegt Kassandra Frederique, directeur van de Drug Policy Alliance, die achter de harddrugsmaatregel zat. "Maatregel 110 is misschien wel de grootste klap voor de oorlog tegen drugs tot nu toe."

Onder Maatregel 110 zou een persoon die wordt gepakt met harddrugs in plaats van naar wachten op een proces met een mogelijke gevangenisstraf als gevolg, de keuze hebben om een ​​boete van 100 dollar te betalen of het aanmelden voor een heus verslavingscentrum. De centra zouden worden gefinancierd met miljoenen dollars aan belastinginkomsten van de gelegaliseerde, gereguleerde marihuana-industrie in de staat (waar ze óók de eerste waren die het legaliseerde). "Dit is zo'n grote stap in de richting van een op gezondheid gebaseerde aanpak in plaats van strafrechtelijke bestraffing, en we besteden aanzienlijke nieuwe middelen om Oregonianen te helpen die het nodig hebben", aldus Janie Gullickson, co-hoofdaanvrager van Measure 110.

Wat vinden jullie: wordt het ook in Nederland tijd om dezelfde aanpak als de Amerikaanse staat Oregon te hanteren?