Lees je veel boeken, bijvoorbeeld voor je studie of misschien wel gewoon omdat je het leuk vindt? Of ben je jurist en duik je de hele dag door in de kleine lettertjes van de wet? Wat het ook is: wij volwassenen lezen ons helemaal de schompes - zeker nu we de hele dag aan onze smartphone vastgeroest zitten. Maar wat nou als we je vertellen dat er een heel specifiek stofje is die ervoor zorgt dat je véél sneller en effectiever kan lezen? Benieuwd naar wat het is? Lees dan snel verder!
I need a coffee, now!
Dit speciale stofje? Cafeïne. De werkzame stof in je favoriete kop koffie blijkt je namelijk niet alleen een flinke energiekick te geven, maar je gaat er ook nog eens sneller van lezen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology. De waargenomen verbeteringen in leessnelheid gingen daarnaast ook nog eens gepaard met een verandering in de algehele perceptie van visuele stimuli.
"Tijdens het bestuderen van de oorzaak van ontwikkelingsdyslexie - het onvermogen om voldoende leesvaardigheid te verwerven - hebben we geconstateerd dat kinderen met dyslexie een specifiek tekort vertonen in de analyse van hele visuele afbeeldingen, met de neiging om zich te concentreren op lokale details," verklaarde studie-auteur Sandro Franceschini van de universiteit van Padua in Italië.
Een boek in recordtempo
“In revalidatietrainingen zagen we dat het verbeteren van hun globale analyse van visuele scènes ook hun leesvaardigheid verbeterde. Wetende dat cafeïne de globale perceptie van visuele scènes bij gezonde volwassenen tijdelijk zou kunnen verbeteren, wilden we meten of deze 'vergroting' van de globale perceptie gekoppeld was aan een verbetering van de leesvaardigheid.” In principe wilden ze dus weten of cafeïne gelinkt kon worden aan beter kunnen lezen. En met succes, blijkt nu.
In twee dubbelblinde onderzoeken waarbij 78 deelnemers betrokken waren, vonden de onderzoekers namelijk dat een enkele dosis van 200 mg cafeïne (ongeveer twee espressokoffie) de leessnelheid van tekst aanzienlijk verbeterde in vergelijking met een placebo. In lijn met eerder onderzoek verbeterde cafeïne ook de globale perceptie van het patroon, wat betekent dat grote letters die uit kleinere letters bestaan kunnen worden onderscheiden.
Perfect voor complexe skills
De bevindingen benadrukken dat “veel verschillende factoren bijdragen aan de uitvoering van een complexe vaardigheid zoals het lezen van een tekst, niet alleen fonologische vaardigheden. Visuele perceptie en aandacht kunnen een bepalende rol spelen”. vertelde Franceschini aan PsyPost, een Amerikaanse website gericht op de psyche van de mens.
Maar ook vonden ze iets anders opvallends, namelijk dat de responden teksten beter wisten te houden als ze mínder sliepen. Een geringe hoeveelheid slaapgebrek zorgden dus juist voor gunstige effecten. "Onze resultaten laten zien dat het effect van cafeïne op het onthouden van de tekst werd versterkt door een kleine hoeveelheid slaapgebrek: als je in de vorige nacht twee uur minder slaap had, dan onthoud je twee keer zoveel van dit artikel dat je nu leest”, zegt de onderzoeker.
Woordjes stampen
“Het is intrigerend om te denken dat om het effect van cafeïne te vergroten, je eigenlijk een specifieke hersenaandoening nodig hebt (slaaptekort, red). Deze correlatie kan toekomstig onderzoek stimuleren om het effect van cafeïne op specifieke neurotransmitters vast te stellen”. De onderzoekers zagen overigens geen snelheidsverbeteringen bij het lezen van woordenlijsten of zogenaamde ‘onzinwoorden’. Dus mocht je voor je schoolwerk wat woordjes willen stampen, dan kun je die espresso beter laten staan. Een bezoekje aan onze health shopkan overigens nóóit kwaad...