opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1726 reviews

In de webshop van Dutch-Smart kun je terecht voor honderden verschillende soorten kruiden. Mocht je al een kijkje hebben genomen in onze herbshop, dan zie je dat we bijvoorbeeld ontspannende kruidenenergie kruiden en gezondheidskruiden in ons assortiment hebben. Kruiden met een specifiek doel dus, maar zo nu en dan kom je ook een kruid tegen met een zogenaamde ‘adaptogene’ werking. Eén daarvan is Rhodiola rosea (rozenwortel) - een kruid die vooral in capsulevorm tegenwoordig enorm populair is. 

Lees ook: Psilohuasca en ayahuasca - wat zijn de verschillen?

Rhodiola past zich aan!

Adaptogenen zijn kruiden en andere stoffen die de mentale en lichamelijke weerbaarheid verhogen bij kortdurende momenten van stress. Het woord adaptogeen is gebaseerd op het Engelse werkwoord ‘to adapt’, ook wel het aanpassingsvermogen genoemd. Adaptogenen hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld energiekruiden of ontspannende kruiden, niet één, maar meerdere functies. Deze functies worden namelijk aangepast aan de specifieke behoeften van het lichaam. Bij het ontstaan van bijvoorbeeld stress zal de balans tussen de hormonen worden verstoord. Deze verstoring wordt meteen opgemerkt door de adaptogenen, waarna de stof begint te werken. 

Rozenwortel wordt gezien als zo’n adaptogeen: een kruid dat zowel de mentale functie als het lichamelijk prestatievermogen onder handen neemt. Vooral bij kortdurige momenten van stress zou Rhodiola een gewenst effect kunnen hebben. Het kruid groeit in koude, bergachtige regio’s van Europa en Azië. De wortel bevat meer dan 140 actieve ingrediënten, waarvan de twee krachtigste rosavin en salidroside zijn. Mensen in Rusland en Scandinavische landen geloven al eeuwen dat rhodiola angst, vermoeidheid en depressie kan behandelen. Hoewel deze effecten niet wetenschappelijk zijn vastgesteld, neemt dit niet weg dat het kruid populairder is dan ooit. Vandaag de dag wordt het kruid gebruikt in supplementvorm vanwege de vele bijzondere gezondheidsvoordelen. 

Lees ook: Nieuw onderzoek vergelijkt psilocybine met populaire antidepressiva

Maakt rozenwortel korte metten met mentale kwalen?

Eén van de meest recente onderzoeken naar Rhodiola bekeek naar de mogelijke toepassingen van het kruid bij de behandeling van depressie. Depressie is een van de meest voorkomende en slopende psychiatrische aandoeningen die we kennen. In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven te maken met een depressie. Omdat huidige medicatie vanwege de vele bijwerkingen niet altijd voor iedereen geschikt zijn, wordt er veel gezocht naar mogelijke alternatieven. We schrijven hier op Dutch-Smart ook vaak over psiloycbine, de werkzame stof in paddo’s en magic truffels, die sommige mensen zien als de sleutel tot het verhelpen van depressies. Vooralsnog mist voldoende wetenschappelijk bewijs, maar hoop is er zeker. 

En nu blijkt dus dat ook rozenwortel in de toekomst misschien wel gebruikt kan worden bij de behandeling van dergelijke klachten. Alle 57 volwassen deelnemers aan het onderzoek ontvingen 12 weken lang een rozenwortel extract, sertraline of een placebo. Sertraline is een antidepressivum dat al sinds 1990 wordt gebruikt en wordt voorgeschreven. Wat bleek? In vergelijking met de placebo had rozenwortel 1,4 keer zoveel kans en sertraline 1,9 keer zoveel kans om de effecten van depressies te verminderen. Sertraline was dus het krachtigste antidepressivum, maar tegelijkertijd werden bij dit medicijn twee keer zoveel bijwerkingen ervaren als bij Rhodiola. Denk hierbij aan misselijkheid of seksuele disfunctie. Deze bevindingen suggereren dat R. rosea mogelijk een gunstig risico-batenverhouding hebben voor personen met een milde tot matige depressieve stoornis. Toch is deze studie veel te klein om dergelijke krachten echt aan het kruid te kunnen verbinden, en zal meer onderzoek nodig zijn.

Rozenwortel wordt in de hele wereld gebruikt voor tal van andere effecten, waaronder voor de bestrijding van vermoeidheid. Stress, angst en onvoldoende slaap zijn enkele factoren die kunnen bijdragen aan vermoeidheid, die gevoelens van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid kunnen veroorzaken. Vanwege zijn adaptogene eigenschappen wordt gedacht dat rhodiola mogelijk vermoeidheid helpt verlichten. 

Belangrijk: Bovenstaande gezondheidseffecten zijn nog niet officieel vastgesteld. Een gezonde levensstijl is belangrijk, evenals een gevarieerde, evenwichtige voeding waarvoor voedingssupplementen geen vervanging vormen. Buiten bereik van jonge kinderen houden. Aanbevolen dagelijks dosering niet overschrijden. Koel, droog en donker bewaren. In geval van medische complicaties, medicijngebruik, zwangerschap of borstvoeding voor gebruik eerst uw arts, apotheker of deskundige consulteren. Stop direct het gebruik als u ongewenste bijwerkingen van dit product ervaart.