opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1736 reviews

Had je altijd al het idee dat vriendinlief véél sneller stoned of high was dan jij? Nou, de wetenschap is daar nu ook achter. Een studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology heeft namelijk bevestigd dat vrouwen stukken minder cannabis nodig hebben om dezelfde effecten te ervaren als mannen. Dit betekent dus dat hoewel je vriendin misschien wel wat vaker online aan het shoppen is, ze dit dus eigenlijk weer compenseert door minder cannabisin hun vaporizer te stoppen.

Lees ook: 5 kruiden die geweldig zijn om te combineren met cannabis

Mannen roken vaker dan vrouwen

Voor dit specifieke onderzoek werd geprobeerd om verschillende manieren van roken na te bootsen. "We weten uit gegevens van het bevolkingsonderzoek dat mannen vaker cannabis gebruiken dan vrouwen, maar het lijkt erop dat vrouwen ernstigere cannabisgerelateerde schade ondervinden", zegt onderzoeksauteur Justin Matheson, een promovendus aan de Universiteit van Toronto.

“Onderzoek bij dieren suggereert dat dit komt omdat vrouwtjes gevoeliger zijn voor de effecten van THC, de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis, en dat dit mogelijk te wijten is aan verschillen in de manier waarop THC wordt gemetaboliseerd bij vrouwtjes. Er zijn echter relatief weinig menselijke laboratoriumgegevens die sekseverschillen in de acute effecten van THC suggereren. ” Daar is nu dus verandering in gekomen. 

In het dubbelblinde onderzoek rookten 91 gezonde cannabisgebruikers een enkele joint - of cannabis-sigaret zoals de studie het noemt - (12,5% THC of placebo) voordat ze diverse tests ondergingen. Tijdens deze tests werden subjectieve effecten vastgelegd, maar werden ook cognitieve testjes gedaan. De onderzoekers monitorden daarnaast ook hun vitale functies, zoals bloeddruk en lichaamstemperatuur. De deelnemers gebruikten ongeveer 1 tot 4 keer per week cannabis en waren 19 tot 25 jaar oud.

Lees ook: Werkt je jointje niet meer? Zo reset je je cannabis-tolerantie

Vrouwen high na minder cannabis

Het resultaat is best opmerkelijk. De onderzoekers kwamen er namelijk achter dat zowel mannen als vrouwen even lang aan het jointje lurkten, maar dat de vrouwen uiteindelijk minder van de cannabis binnenkregen. En ondanks de verschillen in hoeveel van de joint nou precies werd opgerookt, waren er géén verschillen in subjectieve drugseffecten, stemming of cognitieve effecten tussen de mannelijke en vrouwelijke deelnemers. 

“We ontdekten dat vrouwen minder van een cannabis-joint rookten, een lager THC-gehalte in het bloed hadden en toch dezelfde acute effecten ervoeren als mannen. Dus ik denk dat de belangrijkste reden is dat vrouwen mogelijk een lagere dosis THC nodig hebben om dezelfde mate van intoxicatie te krijgen als mannen,” legde Matheson uit.

“Wat ik hier echter wil benadrukken, is dat deelnemers in ons onderzoek de hoeveelheid cannabis konden roken die ze wilden. Wanneer deelnemers roken tot ze hun gewenste high hebben bereikt, noemen we dit 'titreren met effect'. Titratie tot effect is mogelijk bij het roken van cannabis, omdat THC-afgifte aan de hersenen erg snel is via deze toedieningsweg, zodat gebruikers de high kunnen voelen terwijl ze nog steeds roken”. Hetzelfde is niet mogelijk via cannabis die via eetwaren wordt ingenomen, zoals bijvoorbeeld cannabiskoekjes of een spacebrownie. “In deze gevallen lopen vrouwen een groter risico op acute schade”, aldus de onderzoeker. 

Lees ook: 7 redenen waarom cannabis veiliger is dan alcohol

De volgende vraag: waarom?

“Studies zoals de onze vormen een soort van eerste stap om te zien dat er sekseverschillen zijn in de acute effecten van cannabis. Maar de volgende stap is om te zien waarom dat het geval is, en het antwoord heeft waarschijnlijk betrekking op zowel sekse als geslacht”, waarbij de onderzoeker verwijst naar de verschillen tussen biologische en sociaal-culturele sekse en genders. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat oestrogeen (een geslachtshormoon) het metabolisme van THC beïnvloedt.