opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1736 reviews

Ben je hier op de Dutch-Smart blog beland, dan is de kans groot dat je al eens een magische psychedelische reis hebt meegemaakt. Een paddo-trip bijvoorbeeld, een avond vol peyote-plezier of misschien zelfs een heftige ayahuasca-sessie. Maar wist je dat je deze middelen misschien helemaal niet per se nodig hebt om te trippen? Sterker nog: volgens nieuw onderzoek zouden niet deze middelen, maar ons eigen brein de krachtigste psychedelica ooit kunnen zijn… Want wat blijkt: zélfs van een placebo kun je naar de sterren. 

Lees ook: Finse onderzoekers nemen psychedelische ervaringen onder de loep

Contact-highs

Trippen van een placebo? Hoe zit dat dan? Nou, uit nieuw onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology, blijkt dat heuse placebo-pillen op zichzelf al psychedelische effecten kunnen veroorzaken, waaronder perceptuele veranderingen. De bevindingen benadrukken het belang van verwachtingen en context bij het innemen van psychedelische stoffen. De studie bekeek daarnaast ook het mysterie van zogenaamde ‘contact-highs’, wat inhoudt dat je kunt trippen door enkel maar bij een psychedelica-gebruiker in de buurt te zijn!

“Ik ben geïnteresseerd in placebo's in het algemeen en in het bijzonder in het maximaliseren van hun effecten. Toen ik klinische onderzoeken met psychedelische medicijnen las, was ik verrast door de lage placebo-effecten die in veel onderzoeken werden gerapporteerd,” vertelt studieauteur Jay Olson, die onlangs zijn doctoraat in de psychiatrie behaalde aan de McGill University, aan PsyPost. De onderzoeker was voor deze studie vooral benieuwd naar de effecten van placebo’s op psychedelische effecten. 

Lees ook: Deense wetenschappers toveren biergist om in psilocybine

Pacebo-psychedelische effecten 

“We hebben ander bewijs dat mensen psychedelische effecten kunnen hebben zonder het medicijn te gebruiken. Bijvoorbeeld in het geval van 'contact highs' waarin mensen de effecten van drugs voelen door alleen maar in de buurt te zijn van mensen die de drug hebben gebruikt. Of andere mensen hebben gemeld ervaringen te hebben na het nemen van nepmedicijnen, zoals het nuttigen van leeg vloeipapier in plaats van LSD. We dachten dus dat we met de juiste context sterke placebo-psychedelische effecten zouden kunnen bevorderen”.

“Het schilderij beweegt. De kleuren veranderen niet alleen, ze bewegen ook. Het verandert zichzelf...”

Voor de studie kregen 33 universiteitsstudenten te horen dat ze zouden deelnemen aan een experiment om de effecten van een psychedelische drug op de creativiteit te onderzoeken. De onderzoekers vertelden de deelnemers dat ze iprocin kregen - een homoloog van psilocybine, het actieve ingrediënt in paddo’s en magic truffles - en dat ze veranderingen in bewustzijn zouden ervaren gedurende de periode van 4 uur. Dat gebeurde echter niet: alle 33 studenten kregen namelijk een placebo.

De deelnemers brachten vervolgens vier uur samen door in een kamer die was ingericht als een waar psychedelisch feest. Denk aan kleurrijke schilderijen, gekleurd licht en - natuurlijk - een dj. Om de context geloofwaardig te laten lijken en het bedrog te verbergen, waren er ook tien onderzoeksassistenten in witte laboratoriumjassen, psychiaters en een bewaker bij het onderzoek betrokken. Ook voltooiden de deelnemers tijdens de sessie een vragenlijst om de veranderende staten van bewustzijn te rapporteren. 

Lees ook: Nieuw onderzoek toont veelbelovende effecten microdosing aan

‘De kleuren veranderen en bewegen’

Je raadt het al: de resultaten waren aardig bijzonder. Hoewel veel deelnemers aangaven niets ongewoons te merken, gaf 61% van de deelnemers wél aan dat ze enig effect van de placebo ervaarden. De scores op de schaal van veranderde bewustzijnstoestanden liepen sterk uiteen, waarbij een aantal deelnemers slechts zeer milde effecten rapporteerde, maar sommige juist enorme veranderingen die kunnen worden vergeleken met hoge doses paddo’s of een matige doses LSD. “Het beweegt. De kleuren veranderen niet alleen, ze bewegen ook. Het verandert zichzelf”, zei één van de deelnemers bijvoorbeeld over een schilderij. 

Maar hoe werkt dit dan eigenlijk? Ook daar heeft Olson antwoord op. “Met de juiste context en verwachtingen, kunnen sommige mensen psychedelische effecten hebben na gebruik van een inert medicijn. We weten al lang dat 'set and setting' - mindset en verwachtingen - de psychedelische ervaring sterk kan beïnvloeden. Ons onderzoek toont aan dat set en setting mogelijk ook gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor het creëren van de ervaring in plaats van alleen het moduleren van medicijneffecten”, vertelde Olson verder aan het online magazine.

Lees ook: Ook senioren zitten tegenwoordig massaal aan de cannabis!

Microdoseren

Eén van de collega’s van Olson, cognitief antropoloog Samuel Veissière, voegt toe dat deze effecten mogelijk ook van toepassing zijn bij het steeds populairder wordende microdoseren. “Placebo-effecten zijn mogelijk onderschat in psychedelische onderzoeken. De huidige trend naar 'microdosering' (het consumeren van kleine hoeveelheden psychedelische medicijnen om de creativiteit te verbeteren) kan bijvoorbeeld een sterke placebocomponent hebben vanwege wijdverspreide culturele verwachtingen die de respons kaderen”.