opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1724 reviews

Nu 19.99% korting op Supplementen, Magic Truffels en Alle kruiden! CODE: NOSTRESS
Nu 19.99% korting op Supplementen, Magic Truffels en Alle kruiden! CODE: NOSTRESS

Wanneer we kijken naar de meest dodelijke ziektes die er zijn, dan zijn er maar weinig die niet kunnen worden genezen, voorkomen of vertraagd. Alzheimer is er één van. Zo bestaat er tot op heden nog geen medicijn of zelfs effectieve behandeling voor, en dat is precies waarom wetenschappers elke dag weer op zoek zijn naar mogelijke opties voor genezing. Nu suggereert een studie dat tetrahydrocannabinol (THC), de actieve stof in cannabis, ontstekingen geassocieerd met de ziekte van Alzheimer zou kunnen verminderen. Maar er is meer...

Lees ook: Motivatie nodig? Deze must-try producten helpen je een handje!

Een nieuwe hoop?

Tot op heden is het voor wetenschappers onduidelijk wat de ziekte van Alzheimer precies veroorzaakt. De meesten zijn van mening dat een combinatie van factoren een rol speelt bij het ontstaan ​​van deze neurodegeneratieve ziekte, zoals omgeving, levensstijl en genetica. Maar ongeacht wat de oorzaak is, is er een groter probleem voor handen, stellen experts in de Verenigde Staten.

En dat probleem? Dat is dat er nog totaal geen oplossing voor is én dat wordt verwacht dat de ziekte steeds vaker voor zal komen in de komende decennia. Het vinden van een remedie of behandeling is dus van groot belang. En THC kan daar wellicht bij helpen, stellen sommige onderzoekers. Sterker nog: volgens sommigen is het de meest veelbelovende stof die er tot op heden voor is gevonden. 

Lees ook: Geweldig idee: een wietbuffet op je bruiloft!

Cannabinoïden to the rescue

Om te begrijpen hoe dat zit, is het belangrijk om te weten wat cannabinoïden nou eigenlijk zijn. Cannabinoïde receptoren zijn een klasse van celmembraanreceptoren die deel uitmaken van het endocannabinoïdesysteem. Endocannabinoïden komen van nature voor en reguleren verschillende lichaamsfuncties. Ze zijn echter bijzonder talrijk in de hersenen. 

Wanneer geconsumeerd, hebben cannabinoïden in cannabis een wisselwerking met deze receptoren en beïnvloeden ze processen die verband houden met eetlust, pijn, stemming, geheugen en het leervermogen. THC, de bekendste cannabinoïde, gaat via de longen naar de bloedbaan waar het zich hecht aan twee soorten receptoren die verband houden met bijvoorbeeld geheugen en plezier.

Lees ook: 7 must-have items om van je cannabis te genieten

Verschillende onderzoeken

Die cannabinoïden zijn dus best interessant, maar volgens sommige onderzoekers bestaat er dus een verband tussen het zogenaamde neuroprotectieve karakter van cannabinoïden en neurogeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer. In 2006 ontdekte een team van het Scripps Research Institute bijvoorbeeld dat THC de opbouw van bepaalde eiwitten voorkomt door het enzym dat ze produceert te blokkeren. 

Het onderzoek van het Salk Institute of Biological Studies in Californië was misschien wel het eerste 'dat aantoonde dat cannabinoïden zowel de ontsteking als de amyloïde bèta-ophoping in zenuwcellen beïnvloeden', zei teamonderzoeker David Schubert. Een ander onderzoek uit 2014 concludeerde dat de gegevens “sterk suggereren dat THC een mogelijke behandelingsoptie zou kunnen zijn voor de ziekte van Alzheimer via meerdere functies en routes”. 

Afgelopen december publiceerden Salk-onderzoekers een artikel over kandidaat-geneesmiddelen voor onderzoek, waaronder J147, een stof met dezelfde eigenschappen als THC. Bij muizen verbeteren deze medicijnen het geheugen en vertragen ze de degeneratie van hersencellen. Maar er was meer: ook bij gezonde hersenen ging het degeneratie tegen. Zo bleek de verbinding - die dus als THC werkt - niet alleen potentieel effectief bij de behandeling van Alzheimer, maar ook voor het vertragen van veroudering op andere vlakken. 

Lees ook: Onderzoek: Eet een truffel, red de natuur!

Nog geen hard bewijs

Maar hoewel er vorderingen zichtbaar zijn, is er momenteel nog geen daadwerkelijk bewijs voor de toepassing van THC bij Alzheimer. “Er is momenteel geen bewijs dat cannabis is nuttig voor de behandeling of preventie van de ziekte van Alzheimer”, zegt de Canadian Alzheimer’s Society. Momenteel is er geen remedie voor de ziekte van Alzheimer, noch een manier om de progressie ervan te stoppen of te vertragen. Sommige onderzoekers denken echter dat wanneer we ontstekingen in de hersenen zouden kunnen behandelen en het lichaam kunnen helpen om giftige klonten te verwijderen, dat we goed op weg kunnen zijn om een behandeling te vinden. En daarin biedt THC dus een mogelijke uitkomst.