Nu de wereld een steeds complexere en verwarrender plaats wordt, wenden steeds meer mensen zich tot psychedelica als een manier om het allemaal te kunnen begrijpen, maar ook om zichzélf beter te kunnen begrijpen. Psychedelica kunnen ons helpen de dingen in een nieuw licht te zien, en kunnen ons helpen onszelf en de wereld om ons heen te begrijpen op een manier die zonder deze stoffen onmogelijk is. Psychedelica zijn sinds de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw niet meer zo populair geweest als nu. Maar waarom dat zo is? Daar gaan we het vandaag over hebben.
Wat zijn psychedelica en hoe werken ze
Psychedelica zijn drugs die diepgaande veranderingen in waarneming, stemming en bewustzijn kunnen veroorzaken. Ze omvatten LSD, psilocybine (paddo's), mescaline (peyote), DMT en een hele reeks aan andere stoffen. De meeste psychedelische drugs vallen in een van de drie families van chemische verbindingen: tryptamines, fenethylamines of lysergamides en veel hebben de neiging om te werken via ons zogenaamde serotonine 2A-receptoragonisme.
Wanneer verbindingen binden aan serotonine 5-HT 2A - receptoren, veranderen ze de activiteit van verbindingen in de hersenen die betrokken zijn bij zintuiglijke waarneming en cognitie, maar de exacte aard van hoe psychedelica veranderingen in perceptie en cognitie veroorzaken is nog steeds onbekend. Wel is reeds aangetoond dat psychedelica voor een verhoogde connectiviteit tussen regio's in de hersenen kunnen zorgen, die waarschijnlijk ten grondslag liggen aan de psychedelische ervaring. Een psychedelische ervaring wordt vaak vergeleken met niet-gewone vormen van bewustzijn zoals die ook ervaren worden in meditatie, mystieke ervaringen en bijna-doodervaringen.
Waar het op neerkomt is dat de meeste psychedelica veel met elkaar gemeen hebben, maar qua effecten niet altijd even goed met elkaar vergeleken kunnen worden, ze hebben allemaal hun eigen effecten, zowel op het brein als op het lichaam. Het belangrijkste verschil tussen de verschillende psychedelica is de intensiteit van de ervaring en de effecten op het lichaam. Er is een scala van verschillende effecten die door psychedelica veroorzaakt kunnen worden, waaronder visuele effecten, emotionele effecten, en lichamelijke effecten. Sommige psychedelica hebben meer kans om een van deze effecten te veroorzaken dan andere.
De opkomst en ondergang van psychedelica
Om te begrijpen waarom psychedelica anno 2022 steeds populairder worden, moeten we even kijken naar hoe we hier op dit punt gekomen zijn. Hiervoor nemen we je mee naar 16 november 1938, toen de Zwitserse chemicus Albert Hofmann lyserginezuurdiethylamide (LSD) synthetiseerde, in plaats van een stimulerend middel zoals de opdracht van zijn werkgever luidde. Hofmann zette LSD zo'n vijf jaar later, toen hij nog een keer bekeek en per ongeluk een kleine dosis via zijn vingertoppen opnam en een radicale verschuiving in bewustzijn meemaakte.
Na meer experimenten kwam Hofmann tot de conclusie dat het medicijn ideaal zou zijn voor psychotherapeutisch gebruik, en Sandoz begon doses LSD en een ander psychedelicum, psilocybine, naar klinieken en universiteiten over de hele wereld te sturen. Een veelbelovend decennium van onderzoek begon, wat leidde tot doorbraken in het begrijpen van de neurochemie van de hersenen en hoe therapeuten geestesziekten effectief zouden kunnen behandelen. In 1960 stuurde Sandoz psychedelica naar Timothy Leary, een charismatische psycholoog van Harvard.
Nadat de Controlled Substances Act in 1970 van kracht werd, stopte de belangrijkste instantie die subsidies verstrekt voor onderzoek naar psychedelica, het National Institute of Mental Health (NIMH), met het financieren van studies naar hun therapeutisch potentieel. Tegelijkertijd werd het bijna onmogelijk om toestemming te krijgen van de Drug Enforcement Agency (DEA) om een deel van het medicijn te bezitten, zelfs voor preklinische studies. Als gevolg hiervan stopte het onderzoek naar het therapeutische gebruik van psychedelica, waaronder LSD, abrupt - tot verbazing van veel mensen.
New beginnings
Vandaag de dag wordt er echter weer meer onderzoek dan ooit gedaan naar psychedelica, omdat mensen over de hele wereld de mogelijke voordelen ervan beginnen te beseffen en in te zien. Johns Hopkins is een van de vele onderzoekscentra over de hele wereld die momenteel veel onderzoek doen naar psychedelica. Hun doel is de mogelijke voordelen van deze middelen te onderzoeken, met de hoop ze uiteindelijk voor therapeutische doeleinden te kunnen gebruiken. Een grote Amerikaans orgaan dat hetzelfde doet, is MAPS, het Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies.
Deze vereniging zet zich in voor bewustwording en begrip van psychedelische stoffen en helpt wetenschappers bij het ontwerpen, financieren en verkrijgen van wettelijke goedkeuring voor onderzoeken naar de veiligheid en effectiviteit van een aantal gereguleerde stoffen. MAPS werkt nauw samen met regelgevende instanties van de overheid over de hele wereld, zoals de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om ervoor te zorgen dat al haar gesponsorde onderzoeksprotocollen voldoen aan ethische en procedurele richtlijnen voor klinisch geneesmiddelenonderzoek.
Inbegrepen in de onderzoeksinspanningen van MAPS en Johns Hopkins zijn onder andere MDMA (methyleendioxymethamfetamine) voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS); LSD en psilocybine voor de behandeling van angst , clusterhoofdpijn, en depressie geassocieerd met problemen rond het levenseinde; ibogaïne voor de behandeling van opiaatverslaving en ayahuasca voor de behandeling van drugsverslaving en PTSS. Met grote frequentie vindt er nieuw onderzoek plaats met veelbelovende resultaten die de medische wereld op hun kop zouden kunnen zetten.
Waarom psychedelica steeds populairder worden
Psychedelica worden nu weer volop onderzocht op hun mogelijke therapeutische voordelen voor een verscheidenheid van problemen, waaronder angst, depressie, verslaving en PTSD. Voorlopige resultaten van deze studies zijn veelbelovend en wijzen erop dat psychedelica deze problemen wellicht doeltreffender kunnen behandelen dan traditionele therapieën. Als gevolg van de hernieuwde belangstelling voor hun mogelijke therapeutische voordelen, worden psychedelica steeds populairder.
Mensen beginnen in te zien dat deze middelen veilig en effectief gebruikt kunnen worden om allerlei problemen te behandelen en dat ze misschien meer te bieden hebben dan traditionele therapieën. Psychedelica bieden mensen de mogelijkheid hun bewustzijn te verkennen op een manier die met andere drugs niet mogelijk is. Daarom beginnen veel mensen psychedelica te zien als een nieuwe manier om oude wonden te helen en uitdagingen te overwinnen die hen al jaren tegenhouden.
Tegenwoordig kunnen mensen veel van deze middelen zonder problemen online kopen. Steeds meer landen gaan over tot het opheffen van verboden op sommige psychedelica, zoals onder andere in Amerika steeds vaker te zien is, waar paddo's in sommige staten weer legaal verkocht mogen worden. Ook het toenemende aanbod van zogenaamde research chemicals, stoffen die lijken op de bekende psychedelica maar die (nog) niet verboden zijn, zorgt voor een grote belangstelling naar psychedelische stoffen.
Wees voorzichtig
Ondanks de mogelijke voordelen van psychedelica, zijn er ook enkele risico's verbonden aan het gebruik ervan. Het is belangrijk dat je je bewust bent van deze risico's voordat je besluit psychedelica te nemen. Psychedelische stoffen veranderen je waarneming, dus het is belangrijk de risico's te kennen voor je ze gebruikt. Ze kunnen angst, misselijkheid, paniekaanvallen, hallucinaties en psychose veroorzaken. Gebruik je psychedelica samen met iemand anders die geestelijke gezondheidsproblemen of verslavingsproblemen heeft, dan kan dit de zaken voor jullie beiden erger maken. Het is ook belangrijk te onthouden dat sommige psychedelica niet goed samengaan met andere stoffen zoals alcohol of voorgeschreven medicijnen, wat kan leiden tot een overdosis of een bad trip door verschillende soorten drugs met elkaar te mengen.