In de wereld van onderzoek naar psychedelica is er momenteel één stof die de absolute kroon spant: psilocybine. Het magische ingrediënt is voor een nieuw onderzoek onder de loep genomen om te bepalen of het ooit als medicijn gebruikt zou kunnen worden voor mentale problemen zoals depressies. De bijzondere stof lijkt in een fase 2-studie minstens even effectief te zijn als een bepaald voorgeschreven middel, en kan mogelijk sneller werken.
Lees ook: Zo verschilt het brein van psychonauten met die van niet-psychonauten
Veelbelovende resultaten
In het onderzoek kregen 59 patiënten met ernstige depressie of het antidepressivum escitalopram (Lexapro), of een dosis psilocybine, de psychedelische stof in hallucinogene paddenstoelen. Gedurende zes weken bleek dat slechts twee doses psilocybine minstens zo effectief waren als dagelijkse escitaloprampillen, die beide samen met psychologische begeleiding werden gegeven. Patiënten op beide behandelingen verbeterden in vergelijkbare mate in hun scores op een zogenoemde depressieschaal.
Toch leek de psilocybine-groep het beter te doen. Tegen week zes waren er twee keer zoveel remissies in vergelijking met de antidepressivumgroep. De onderzoekers noemden de bevindingen "bemoedigend", maar benadrukten dat er meer werk nodig is om erachter te komen waar psilocybine kan staan als depressietherapie. Zelf aan de slag gaan met psilocybine is dus ook absoluut niet aan te raden - zeker omdat er nog geen concreet en uitgebreid onderzoek is gedaan en goedgekeurd. Ook de onderzoekers zelf ontmoedigen mensen om met deze ‘zelfmedicatie’ aan de slag te gaan.
Lees ook: Kunnen paddo’s je relatie redden? Deze therapeut denkt van wel!
‘Begin níet aan zelfmedicatie’
"Het is onze sterke overtuiging dat psilocybine-therapie alleen werkt als een combinatiebehandeling", zegt hoofdonderzoeker Robin Carhart-Harris, hoofd van het Center for Psychedelic Research aan het Imperial College London, in het Verenigd Koninkrijk. "Het is niet hetzelfde als je alleen de drug gebruikt en er geen professionele psychotherapie naast krijgt”. Met andere woorden: hoewel de stof misschien inderdaad ‘magisch’ kan zijn op je mentale gezondheid, betekent dit niet dat je hetzelfde resultaat behaalt als je zelf thuis aan de slag gaat.
Carhart-Harris en zijn collega's publiceerden hun bevindingen afgelopen week in een uitgave van de New England Journal of Medicine.
Lees ook: Boost je creativiteit: start met truffels microdoseren!
Hernieuwde interesse
Medisch onderzoek naar psychedelica zoals psilocybine en LSD begon in de jaren vijftig en eindigde toen beroemd na een golf van recreatief gebruik door de 'tegencultuur' van de jaren zestig. Maar de laatste jaren is er hernieuwde belangstelling voor psilocybine als therapie. In de Verenigde Staten bestuderen onderzoekers van instellingen als New York University, de University of California en Johns Hopkins University psilocybine-ondersteunde therapie voor eetstoornissen, verslaving en depressie.
Matthew Johnson is associate director van het Johns Hopkins 'Center for Psychedelic and Consciousness Research in Baltimore. In hun onderzoek ontdekten Johnson en zijn collega's dat één dosis psilocybine, gecombineerd met psychologische therapie, een "zeer grote" en blijvende vermindering van de symptomen van depressie en angst bij kankerpatiënten veroorzaakte.
Lees ook: Ook Australië dompelt zich onder in de wereld van psychedelica
Counseling essentieel
Wat onduidelijk is, aldus Johnson, is waarom psilocybine zulke blijvende effecten heeft op depressiesymptomen. Op een algemeen niveau wordt aangenomen dat de psychedelica de psychotherapiecomponent van de behandeling van depressie vergemakkelijkt. "Maar we hebben meer studies nodig om er echt in te graven", zei Johnson.
"Het mooie van psychedelica is dat de bijwerkingen zich voordoen op die dag dat patiënten onder onze hoede zijn." Ook hij was het ermee eens dat mensen met een depressie niet moeten proberen zichzelf te behandelen, omdat de counselingcomponent essentieel is en omdat het gebruik van paddo’s risico's met zich meebrengen. "Sommige mensen hebben 'bad trips' waarbij ze zichzelf verwonden," zei Johnson.
Zowel Johnson als Carhart-Harris zien psychedelica als potentieel alternatief voor diverse middelen, maar eerst zal er veel meer grondig onderzoek gedaan moeten worden om de werking te bevestigen. “Het zal niet voor iedereen zijn', zei Johnson. "Maar we willen meer opties voor depressie, niet minder."