opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1736 reviews

Psychedelica zoals magic mushrooms, peyote, ayahuasca en truffels kunnen mensen over de hele wereld misschien in de eerste plaats in juridische problemen brengen, maar wat nou als uiteindelijk blijkt dat deze middelen de kans op criminaliteit juist verlagen? Er is misschien meer een verband dan je zou denken, en dat is precies waar we het vandaag over gaan hebben. Hier in Nederland zijn de meeste van deze natuurlijke hallucinogenen legaal te gebruiken, maar wellicht kunnen ze je dus ook nog helpen op het rechte pad te houden...

Lees ook: De spirituele voordelen van magic mushrooms en andere hallucinogenen

Prosociaal gedrag

Onderzoekers van de Universiteit van Alabama in Birmingham en de Johns Hopkins University School of Medicine bestudeerden tussen 2002 en 2007 een enorme groep van 25.622 mensen die onder toezicht van de overheid stonden, en ontdekten dat degenen bij wie de diagnose ‘hallucinogene gebruiksstoornis’ was gesteld, minder vaak falen dan mensen die andere middelen gebruiken zoals alcohol, marihuana of cocaine. Het gebruik van psychedelica resulteerde in een betere naleving van toezichtvoorwaarden, "Onze resultaten suggereren dat hallucinogenen de onthouding van alcohol en andere drugs, maar ook prosociaal gedrag kunnen bevorderen, specifiek in een populatie met hoge recidive”, schreven de auteurs van het onderzoek.

Het onderzoek "druist in tegen de wettelijke classificatie en de populaire perceptie van hallucinogenen als categorisch schadelijke stoffen zonder therapeutisch potentieel", schreven de auteurs in de Journal of Psychopharmacology. Wetenschappelijk onderzoek naar het potentieel van psychedelische drugs om de samenleving ten goede te komen of om criminelen te corrigeren is niet bepaald een nieuw idee. Lang voordat hippies begonnen te trippen, keken onderzoekers in de jaren '50 naar de drugs, waarbij ze psychedelica combineerden met psychotherapie (destijds ook trendy) om verslavingen te behandelen. In 1970 stopte de Controlled Substances Operation deze onderzoeksactiviteiten echter. Sindsdien is het lastig om de zaak juridisch verder te onderzoeken, maar vandaag de dag zien we (gelukkig) weer een opleving in onderzoeken naar de effecten van psychedelica. 

Lees ook: 5 tips voor een aangename eerste psychedelische ervaring

Concord Prison Experiment

Dit is overigens niet het eerste soortgelijke experiment. Zo was er in de jaren zestig ook het zogenaamde Concord Prison Experiment, waarbij onderzoekers van Harvard wilden uitzoeken of de toediening van een psychedelisch middel, in dit geval psilocybine, de recidive bij gedetineerden zou verbeteren. De resultaten waren verbluffend: de voorspellingen waren dat 64 procent van de 32 onderzochte gedetineerden na zes maanden weer in de gevangenis zou zitten, maar het bleek dat slechts 25 procent uiteindelijk weer achter tralies belandde. Het experiment werd tussen 1961 en 1963 uitgevoerd in Concord State Prison, een maximaal beveiligde gevangenis voor jonge delinquenten. 

Toch liet een vervolgstudie iets anders zijn, en stelde deze slechts een lichte verbetering van de recidive vast. Een reflectie die jaren later door een van de betrokken afgestudeerde studenten werd geschreven, verklaarde dat hij geen idee had waar de cijfers in het oorspronkelijke onderzoek vandaan kwamen en vroeg zich af of de resultaten zo positief waren als hij zich herinnerde. Kortom: écht uitsluitsel is er dus niet, maar het grootschalige onderzoek van de Johns Hopkins University lijkt er in ieder geval op te duiden dat het gebruik van psilocybine op zijn minst betere effecten realiseert op dit vlak dan andere middelen.