We hoeven jou als Dutch-Smart bezoeker waarschijnlijk niet te vertellen hoe bijzonder en misschien zelfs levensveranderend een paddo of magic truffel trip kan zijn. Het visuele spektakel, de sterk emotionele gevoelens… of wacht dacht je bijvoorbeeld van de krachtige peyote cactus of het sterk hallucinogene brouwsel ayahuasca? Stuk voor stuk middelen waar je flink van zult trippen. Maar zijn al die stoffen eigenlijk wel nodig? Misschien niet, blijkt uit recent onderzoek…
Lees ook: Even alles op een rijtje zetten? Een portie truffels zou kunnen helpen
Nieuwe psychedelische drug
Online medium Vice besteedde deze week aandacht aan het bijzondere experiment, dat al in 2018 plaatsvond. Een groep studenten verzamelde zich hiervoor in de lobby van het Montreal Neurological Institute of McGill University. Ze hadden gereageerd op een advertentie om deel te nemen aan een onderzoek waarbij ze een nieuwe psychedelische drug zouden testen. Tijdens het wachten op de test, merkte iemand in de omgeving op dat hun vriend vorige week dezelfde studie had gedaan een een geweldige tijd had beleefd.
Tijd voor de test: de proefpersonen werden een kamer binnengeleid met allerlei trippy posters, kleurlampen, zitzakken en zelfs een DJ die trippy ambient-muziek speelde. Ook werden er films afgespeeld op een poster vol kleurrijke en aantrekkelijke beelden. Kortom: de perfecte triplocatie. De proefpersonen kregen vervolgens van wetenschappers in mooie witte jassen de stof ‘iprocin’ toegediend, vergelijkbaar met psilocybine, het stofje dat je natuurlijk kent van onze truffels en paddo growkits.
Lees ook: Kan cannabis in de toekomst helpen bij Alzheimer?
‘Alles beweegt’
Al binnen 15 minuten zou het stofje beginnen te werken, werd de groep proefpersonen verteld, waarna op ongeveer een uur de piek zou toeslaan. De werkzame effecten? ‘Een verbeterde stemming, verhoogde cognitie, emotionele gevoeligheid, lichtgevoeligheid, hallucinaties, slaperigheid, tintelend gevoel van de huid, levendige herinneringen, meer transpiratie, onduidelijke spraak, lichte angst, tragere reflexreactie en duizeligheid”.
En ja hoor: het duurde niet lang voor de groep mannen en vrouwen de effecten begonnen te merken. “Parker, een van de deelnemers aan de studie, die haar achternaam niet wilde gebruiken omdat ze eerder drugsgebruik besprak, zei dat ze een lichte golf van fysieke sensaties voelde en dat haar hart iets sneller begon te kloppen. “Ik voelde me socialer en comfortabeler, en veel meer ontspannen, minder zelfbewust’”, is te lezen op Vice.
En zo waren er meer. Sommige proefpersonen begonnen zich gek te voelen en zagen patronen op de muren. “Alle lijnen beginnen te bewegen”, vertelde er één. Ook begonnen de films zich ‘vreemd te gedragen’. 'Ze leken me visueel vreemder dan voorheen,' zei ze. "Het was alsof je op paddo's was, als je iets ziet dat er al raar uitziet, maar het ziet er veel vreemder en lelijker uit”. De psychedelische effecten waren dus allemaal redelijk bijzonder.
Lees ook: Motivatie nodig? Deze must-try producten helpen je een handje!
Belang van omgeving en setting
Maar je raadt het al: de proefpersonen hadden helemaal geen psychedelisch medicijn gebruikt. De roze pil die ze vol goede moed naar binnen hadden gewerkt was een placebo, en de groep mannen en vrouwen bevonden zich middenin een onderzoek om te zien of psychedelisch effecten konden worden opgewekt met dergelijke middelen. Het experiment was overigens niet opgezet om psychedelica te ontkrachten of te impliceren dat ze overwegend placebo zijn, maar juist om te zien in hoeverre context en omgeving van invloed kan zijn op medicijnen en psychedelica.
Waarom ze dit wilden weten? Nou, dat komt dus door de sterk toenemende hoeveelheid onderzoeken naar psychedelische stoffen in de medische wereld. "Het belang van omgeving en setting wordt al lang erkend en aangepakt door psychonauten en psychedelische onderzoekers", zegt Samuel Veissière, assistent-professor in de psychiatrie aan de McGill University en hoofdauteur van de studie. En dat is best belangrijk, want dit zou betekenen dat het toedienen van bijvoorbeeld psilocybine misschien veel minder goed zou werken wanneer het wordt toegediend in een koude en steriele kamer van een kliniek.
Lees ook: 5 geweldige documentaires over psychedelica
Voortaan aan de placebo?
Betekent dit dat je voor een psychedelische trip dus helemaal geen paddo’s, mescaline of welk ander middel dan ook nodig hebt? Nee, zo werkt het dan ook weer niet. De studie was volgens de onderzoekers een slimme manier om aan te tonen hoe psychedelische effecten zijn verweven met andere factoren, maar dat de placebo effecten bij lange na niet zo intens zijn als die van een echte dosis psychedelica. Kortom: snel naar de mushroom store en een portie truffels inslaan - daar ga je pas écht van trippen!