Ben je net als enorm veel andere Dutch-Smarters een groot liefhebber van psychedelica, maar ben je eigenlijk ook wel benieuwd naar hoe en waarom deze stoffen werken zoals ze werken? Dan hebben we goed nieuws, want dat is precies wat het Center for Psychedelic and Consciousness Research van de Johns Hopkins University School of Medicine heeft geprobeerd te onderzoeken. Hun nieuwste studie geeft inzicht in de psychoactieve effecten die psilocybine onderscheiden van andere hallucinogene stoffen, en de resultaten zijn best opmerkelijk…
Lees ook: Zorgen psychedelica voor nieuwe verbindingen in de hersenen?
Waarom gebruiken mensen paddo’s?
"Onlangs is er een hernieuwde interesse in onderzoek met psychedelische drugs", legt Roland R. Griffiths uit, een professor in de psychiatrie en gedragswetenschappen die de corresponderende auteur is van de nieuwe studie. De professor vertelde in een interview over de vele potentiële krachten van psilocybine en hoe deze in de toekomst zouden kunnen worden gebruikt, maar voor dit onderzoek was de vraag wat eenvoudiger. “Deze studie probeerde een simpele maar enigszins verwarrende vraag te beantwoorden: waarom gebruiken mensen psilocybine?” De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology.
“Psilocybine, in de vorm van hallucinogene paddenstoelen, wordt al eeuwenlang gebruikt voor de psychoactieve effecten. Recente Amerikaanse enquêteonderzoeken tonen aan dat het gebruik van psilocybine gedurende de afgelopen decennia relatief bescheiden en vrij stabiel is”, legt Griffiths uit. “Het National Institute on Drug Abuse beschouwt psilocybine echter niet als verslavend omdat het geen oncontroleerbaar drugszoekgedrag veroorzaakt, geen klassieke euforie veroorzaakt, geen ontwenningssyndroom veroorzaakt en geen hersenmechanismen activeert die geassocieerd worden met klassieke drugs van misbruik."
Lees ook: Kan cannabis je helpen ‘mindful’ te worden?
Positieve ervaringen
In het dubbelblinde onderzoek ontvingen 20 gezonde deelnemers met een geschiedenis van hallucinogeen gebruik doses psilocybine, dextromethorfan (DXM) en een placebo tijdens vijf experimentsessies."Dextromethorphan werd gekozen als vergelijkingsmiddel voor psilocybine omdat het, hoewel het een hallucinogeen is met sommige effecten die vergelijkbaar zijn met psilocybine, een aanzienlijk lager percentage niet-medisch gebruik heeft, ondanks de wijdverbreide beschikbaarheid ervan als een vrij verkrijgbaar hoestmiddel," vertelde Griffiths aan het Engelstalige medium Psypost.
De sessies werden gescheiden in periodes van twee tot zeven dagen, en vonden plaats in een huiskamerachtige omgeving. De deelnemers kregen vervolgens de bewuste middelen, en kregen de opdracht om op een bank te gaan liggen en naar muziek te luisteren. De deelnemers hebben tijdens de experimentele sessies verschillende assessments uitgevoerd en daarna een korte beschrijving van hun ervaringen geschreven. Daarnaast vulden de deelnemers een week en een maand na hun laatste sessie een vervolgvragenlijst in.
Lees ook: Je eerste paddo-trip? Dit is waar je op moet letten!
‘Verhoogd bewustzijn van schoonheid’
De resultaten waren best interessant. Zo vonden de onderzoekers dat de meeste deelnemers die psilocybine hadden genomen, dit nog een keer zouden willen nemen. Slechts 1 op de 4 personen die DXM hadden gekregen, zei hetzelfde. “De studie toonde aan dat verschillende subjectieve kenmerken van de drugservaring de wens van deelnemers om psilocybine opnieuw te nemen voorspelden: psychologisch inzicht, betekenis van de ervaring, verhoogd bewustzijn van schoonheid, positieve sociale effecten (bijv. empathie), positieve stemming (bijv. innerlijke rust), verbazing en mystieke effecten,” legde Griffiths uit.
Daarnaast zei ruim de helft van alle onderzoekers dat de ervaring met psilocybine één van de meest betekenisvolle en psychologisch inzichtelijke ervaringen van hun leven was, iets wat we al eerder in andere onderzoeken voorbij hebben zien komen. “De studie geeft een antwoord op de puzzel waarom psilocybine al honderden jaren door mensen wordt gebruikt”, zegt de studie-auteur. “Het antwoord lijkt te liggen in het vermogen van psilocybine om unieke veranderingen in de menselijke bewuste ervaring te veroorzaken die aanleiding geven tot betekenis, inzicht, schoonheidservaring en mystieke effecten”, vervolgt hij.