opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1724 reviews

BLACK FRIDAY 2024! 24,99% KORTING OP HET HELE ASSORTIMENT! CODE: BF2024
BLACK FRIDAY 2024! 24,99% KORTING OP HET HELE ASSORTIMENT! CODE: BF2024

De kans is groot dat wanneer je bij het tankstation een Playboy Magazine op de kop hebt getikt, je dit niet hebt gedaan vanwege de interessante redactionele stukken. Het blad staat natuurlijk bekend om de prachtige dames die het blad sieren, maar er zijn gevallen waarbij het naaktblad ook nog eens enorm educatief kan zijn. Niet alleen om de perfecte verhouding tussen heup en taille te bepalen dus, maar ook om een aantal van de grootste mythes rondom cannabis uit de wereld te helpen. 

"Wij bij Playboy willen met de hulp van een reeks prominente figuren in de cannabiswereld het echte verhaal helpen vertellen voor kenners en degenen die net nieuwsgierig worden, door enkele van de belangrijkste misstanden die met cannabis te maken hebben, bloot te leggen en tegen te gaan”, aldus het magazine. Zo zouden deze mythen en het stereotype van de typische stoner bij hebben gedragen aan het criminaliseren van gebruikers, telers en verkopers, maar is dat allemaal wel zo terecht? Je gaat er nu achter komen, want wij hebben de punten van Playboy in het kort voor je samengevat. 

Lees ook: DMT maakt ontmoetingen met elfen, aliens en goden werkelijkheid

Mythe 1: Het verbod op cannabis houdt criminelen van de straat

Het is natuurlijk een prachtige gedachte dat wanneer een middel wordt verboden, dit direct invloed heeft op de hoeveelheid criminaliteit op de straat. Bij cannabis werkt dit juist misschien wel exact de verkeerde kant op, legt Maritza Perez, directeur van de Drug Policy Alliance, uit. Verbod creëert een ondergrondse markt waar geweld kan worden gebruikt als een mechanisme om de markt onder controle te houden. Bovendien weten consumenten in een ongereglementeerde markt mogelijk niet de volledige omvang van wat er in een product zit dat ze consumeren, wat de gezondheid van een individu kan schaden.”

Met andere woorden: het criminaliseren van cannabis kan dus juist voor méér gevaarlijke situaties zorgen. Daarnaast maakt Maritza een sterke case voor het legaliseren van cannabis omdat het wetshandhavers in staat stelt zich te concentreren op het oplossen en voorkomen van daadwerkelijk gewelddadige misdrijven. Als je er vanuit gaat dat je in ontzettend veel landen meerdere jaren de bak in kunt vliegen voor het in bezit hebben van slechts één gram cannabis, dan ga je je toch afvragen of het allemaal wel zo goed geregeld is. 

Lees ook: 5 bijzondere Amazone-kruiden die je een gelukkiger mens maken

Mythe 2: Cannabis is een gateway-drug

Eén van de grootste mythes die al vele jaren voorbij komt, is dat het gebruik van cannabis op de lange termijn zou leiden tot het gebruik van nog veel meer soorten drugs, waaronder harddugs. Martin A. Lee, mede-oprichter en directeur van Project CBD, ziet het anders. “Studie na studie suggereert dat het gebruik van cannabis met opioïden de opioïden veiliger kan maken. Het lijkt erop dat cannabis de opbouw van opioïdetolerantie en de noodzaak van dosisverhoging kan voorkomen”, zegt hij. 

Ook cannabisleraar en auteur van The Ultimate Guide to CBD: Explore the World of Cannabidiol, Jamie Evans, is het daarmee eens. "Het blijkt dat cannabis een effectieve oplossing kan zijn om verslaving tegen te gaan", zegt ze. “Onderzoek heeft aangetoond dat CBD interageert met de opioïde receptoren in de hersenen die pijn helpen reguleren. Deze receptoren zijn de belangrijkste doelwitten van farmaceutische pijnstillers, waardoor cannabis een potentiële oplossing is voor het vervangen van gevaarlijke opioïde pillen, en een hulpmiddel om het hunkeren naar te verminderen”. 

Lees ook: Is dit het nieuwe geheime middel voor gewichtsverlies?

Mythe 3: Vapen is onveilig

Laten we eerlijk wezen: vapen en roken is waarschijnlijk alles behalve gezond (zeker tijdens een crisis als die van COVID-19), maar de claim dat vapen onveilig is, is nooit met wetenschappelijke langetermijnstudies vastgesteld. “Natuurlijk is roken 'slecht voor je'”, zegt Katie Stem, CEO van Peak Extracts, die eetwaren en andere cannabisproducten produceert. "Warmte en deeltjes kunnen de longen beschadigen, maar het grootste gevaar van roken zijn de andere chemicaliën die bij verbranding ontstaan."

Stem zegt bijvoorbeeld dat er geen gevallen bekend zijn waarbij het vapen van cannabis of goed geproduceerde en gereguleerde producten waarbij additieven zijn verboden ooit tot longziekten hebben geleid. "Mijn persoonlijke mening is dat het vapen van cannabis op lage temperatuur de veiligste manier is om cannabis in te ademen", zegt Stem. "Het vapen van cannabisolie van een gerenommeerde bron is nog steeds veiliger dan roken."

Lees ook: Je vaporizer gebruiken om te trippen? Het kan met de Trance Mix!

Mythe 4: Door cannabis te legaliseren verdwijnen alle problemen

Ja, ook eentje voor de pro-cannabis crowd (waar wij natuurlijk bij horen). Soms hoor je namelijk weleens dat het legaliseren van cannabis vrijwel alle problemen zou kunnen oplossen. Maar dat is te voorbarig, zegt Andrew DeAngelo, medeoprichter van cannabishandelaar Harbourside. “Legalisatie is stap één. Stap twee en verder is het creëren van een slim raamwerk voor regelgeving, belastingheffing en toegang tot de gemeenschap, en voor iedereen die wil deelnemen aan de nieuwe industrie”. En daar kan best wat werk in zitten. 

“Het is nog maar het begin van het grote werk dat voor ons ligt en het zal een generatie, zo niet twee, kosten om het goed te krijgen”, zegt Stem. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar Californië, waar de legalisering van cannabis juist voor flink wat problemen heeft gezorgd. “Niemand verdient geld. De illegale markt domineert de staat. Klanten hebben geen toegang en het is een shitshow”, aldus DeAngelo. Kortom: het legaliseren van cannabis is interessant om te bekijken, maar wél op een goede manier.