opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1717 reviews

Nu 20% korting op alle Magic Truffels, Kratom en alle Paddo Growkits! CODE: VOLMAGIE
Nu 20% korting op alle Magic Truffels, Kratom en alle Paddo Growkits! CODE: VOLMAGIE

Rapé (uitgesproken als ha-peh) is een traditionele snuiftabak die diepe wortels heeft in de inheemse culturen van het Amazone-regenwoud, met name in landen als Brazilië, Peru en Ecuador. Deze krachtige kruidenmix wordt voornamelijk gemaakt van fijngemalen Mapacho (Nicotiana tabacum), een soort tabak, gecombineerd met fijngemalen kruiden en as. De schoonheid van rapé ligt echter in de verschillende combinaties met andere kruiden en planten, die elk unieke eigenschappen en effecten hebben.

De oorsprong van rapé

De oorsprong van rapé kan worden herleid tot oude inheemse stammen in het Amazonegebied. Deze stammen gebruiken deze krachtige snuiftabak al eeuwenlang, niet alleen als een manier om veranderde bewustzijnstoestanden te ervaren, maar ook vanwege de spirituele en medicinale kwaliteiten. Elke stam heeft zijn eigen unieke recept, vaak doorgegeven van generatie op generatie, waardoor rapé een cultureel belangrijke en gekoesterde substantie is. 

Stammen in Brazilië gebruiken bijvoorbeeld rapé in rituelen en ceremonies om contact te maken met hun voorouders en de geestenwereld. Het is een gebruikelijke praktijk tijdens deze rituelen voor sjamanen en stamleden om rapé te gebruiken om een ​​meditatieve staat te bereiken, waardoor een diepere verbinding met spirituele entiteiten wordt vergemakkelijkt. Men gelooft dat deze verbinding begeleiding, genezing en bescherming brengt. Op dezelfde manier gebruiken stammen in Ecuador en Peru rapé voor genezings- en reinigingsdoeleinden. Ze geloven dat de snuiftabak zowel het fysieke als het spirituele lichaam kan reinigen, negatieve energieën kan verwijderen en het algehele welzijn kan bevorderen.

De ingrediënten van rapé

De creatie van rapé omvat een nauwgezet proces van het selecteren en mengen van verschillende planten, waarbij Mapacho, een heilige tabak, als hoofdingrediënt dient. Mapacho wordt niet alleen vereerd vanwege zijn kracht, maar ook vanwege zijn vermogen om gemeenschap met spirituele rijken te vergemakkelijken. De tabak wordt vaak gemengd met een verscheidenheid aan andere planten en as, die elk unieke eigenschappen bijdragen aan het eindproduct. Sommige mengsels kunnen bijvoorbeeld kruiden bevatten zoals munt of kruidnagel om het aroma en de effecten van de snuiftabak te versterken. De exacte combinatie van ingrediënten kan sterk verschillen tussen stammen en zelfs individuele sjamanen, waardoor elke batch rapé een unieke creatie is. 

De spirituele en medicinale voordelen

Rapé is niet alleen een psychoactieve substantie; het is een krachtig hulpmiddel voor spirituele verkenning en genezing onder inheemse stammen in de Amazone. De snuiftabak wordt vaak gebruikt in combinatie met andere traditionele praktijken, zoals zingen, drummen en het gebruik van andere plantaardige medicijnen zoals ayahuasca. De combinatie van deze elementen creëert een holistische benadering van genezing die de geest, het lichaam en de ziel aanpakt. Een van de belangrijkste voordelen van rapé is het vermogen om een ​​staat van diepe meditatie en introspectie te induceren. Gebruikers melden vaak een verhoogd bewustzijn en helderheid, waardoor het gemakkelijker is om interne conflicten onder ogen te zien en op te lossen. Bovendien dragen de fysieke effecten van rapé, zoals verhoogde alertheid en verbeterde ademhalingsfunctie, verder bij aan de algehele voordelen. Er wordt ook gedacht dat de snuiftabak zuiverende eigenschappen heeft, wat helpt de sinussen te reinigen en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Wat is een Kuripe?

Een Kuripe is een traditionele blaaspijp die voornamelijk wordt gebruikt door inheemse volkeren van het Amazone-regenwoud, met name in Brazilië. Het dient als hulpmiddel voor het toedienen van rapé, waardoor de gebruiker de snuiftabak rechtstreeks in zijn neusgaten kan toedienen. De Kuripe wordt meestal gemaakt van natuurlijke materialen, vaak met behulp van flexibele houtsoorten zoals bamboe, die de voorkeur genieten vanwege zijn lichtheid en duurzaamheid.

Hoe wordt een kuripe dan gebruikt? 

  1. Voorbereiding: Eerst wordt een kleine hoeveelheid rapé in het komvormige uiteinde van de Kuripe geplaatst. De hoeveelheid kan variëren, afhankelijk van de gewenste intensiteit van de ervaring.
  2. Positionering: De gebruiker plaatst vervolgens het langere uiteinde van de Kuripe in één neusgat, terwijl het kortere uiteinde in de mond wordt geplaatst. De Kuripe is ontworpen om een ​​luchtdichte afsluiting te creëren, zodat de rapé efficiënt wordt toegediend.
  3. Toediening: De gebruiker blaast vervolgens hard in het kortere uiteinde van de Kuripe, waardoor de rapé in zijn neusgat terechtkomt. Dit proces wordt herhaald voor het andere neusgat, zodat beide kanten evenveel snuiftabak krijgen.  

De betekenis van de Kuripe

De Kuripe is meer dan alleen een hulpmiddel; het is een symbool van de diepe verbinding tussen de gebruiker en de spirituele rijken. De handeling van het toedienen van rapé via de Kuripe gaat vaak gepaard met gebeden of intenties, wat de spirituele betekenis van de praktijk verder versterkt. Dit rituele aspect van het gebruik van een Kuripe benadrukt het belang van mindfulness en eerbied bij het werken met rapé.

bronvermelding: Talita Santana Campos / Shutterstock.com