Mensen die psychedelische middelen microdoseren zijn hier vaak ontzettend positief over. Zo zou het de stemming kunnen verbeteren en de creativiteit een boost kunnen tegen, terwijl de bijwerkingen vaak meevallen. Nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of Psychopharmacology legt de voor- en nadelen van dit fenomeen naast elkaar, met opvallende resultaten.
Lees ook: Eerste Amerikaanse staat kiest voor legalisatie paddo’s en ayahuasca
Te weinig onderzoek
Het viel Rotem Petranker, directeur van het Canadian Centre for Psychedelic Science, en zijn collega's op dat er steeds meer mensen interesse hebben in het nemen van kleine doses LSD of psilocybine. Wetenschappelijk onderzoek naar dit fenomeen is echter schaars, terwijl er ontzettend veel anekdotische bevindingen zijn. Dat moest veranderen, vonden zij.
“Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar geestverruiming: ik mediteer sinds ik 19 was, heb periodes van uitgebreide lucide droomtraining gehad en heb een bijna-doodervaring gehad. Psychedelica lijken in dezelfde geest te zitten, en dus zou iedereen die geïnteresseerd is in het in kaart brengen van bewustzijn er verstandig aan doen psychedelica als een nuttig paradigma te beschouwen'', zei Petranker in een interview, die ook de associate director is van het Psychedelic Studies Research Program aan de University of Toronto en een promovendus aan de York University.
Lees ook: Ministerie van Volksgezondheid stopt 1,9 miljoen euro in cannabis-onderzoek
Microdosers vs niet-microdosers
“Toen ik met dit onderzoek begon, was het met het idee dat hoewel de studie van psychedelica in de 21e eeuw is teruggekeerd naar de mainstream en de resultaten veelbelovend lijken, er nog steeds veel hiaten in onze kennis zijn. Toen ik begon, was er geen gepubliceerd onderzoek naar microdosering en dus dacht ik dat dit een goede manier was om legitimiteit in het veld vast te stellen”.
"We hadden geen financiering of andere ondersteuning, dus mijn collega Thomas Anderson en ik gebruikten onze eerdere kennis over het opzetten van enquêtes voor onderzoeksdoeleinden om een idee te krijgen van wat mensen die microdoseren ervaren, en of ze anders zijn dan niet-microdosers. op een paar belangrijke aspecten, zoals geestelijke gezondheid en creativiteit,” vervolgde de studie-auteur.
Uit het eerdere werk van de onderzoekers , gebaseerd op 278 zelf-geïdentificeerde microdosers, bleek dat mensen die zeer kleine doses psychedelische stoffen slikten, vaak een verbeterde stemming, focus en creativiteit rapporteerden. In hun nieuwe studie probeerden de onderzoekers die bevindingen te repliceren en uit te breiden met behulp van gegevens van de 2019-golf van de jaarlijkse Global Drug Survey.
Lees ook: Zo droog je eenvoudig je eigen verse paddo’s
Steeds meer duidelijkheid
De enquête omvatte antwoorden van 123.814 deelnemers in 215 landen en gebieden. Belangrijk is dat 4.783 deelnemers meldden dat ze LSD hadden gemicrodoseerd in de afgelopen 12 maanden, 2.832 deelnemers dat ze psilocybine hadden gemicrodoseerd in de afgelopen 12 maanden, en 862 deelnemers meldden microdosering van beide psychedelische medicijnen in de afgelopen 12 maanden.
Ook hieruit bleek hetzelfde: het microdoseren van de psychedelische middelen zou consequent zorgen voor een verbeterde stemming en creativiteit.
Toen de onderzoekers werd gevraagd om hun meest voorkomende uitdaging van microdosering te rapporteren, koos meer dan de helft van de deelnemers het item “geen; Ik heb geen bijwerkingen ondervonden. "Voor LSD waren de volgende meest gerapporteerde uitdagingen verminderde energie en mentale verwarring, terwijl voor psilocybine de volgende meest gerapporteerde uitdagingen fysiologisch ongemak en verminderde focus waren. "Over het algemeen melden degenen die microdoseren dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen", vertelde Petranker aan PsyPost.
Lees ook: Drie redenen waarom je cannabis zou moeten vapen in plaats van roken
Effecten nog niet duidelijk
Maar beslis niet te snel. Om de echte effecten van microdosering te bepalen, zijn gerandomiseerde, placebogecontroleerde experimenten nodig, erkennen de onderzoekers.
“We weten niet of microdosering überhaupt iets doet - het kan zijn dat alles wat in de literatuur wordt vermeld het placebo-effect is. Gepubliceerde onderzoeken in het veld zijn ofwel voorbeelden van gemak - mensen die microdoseren en willen dat het werkt - of het gaat om ondermaatse ontwerpen die ons helemaal niets vertellen. We zijn ook niet op de hoogte van de gezondheidseffecten op de lange termijn van microdosering, die goed, slecht of verwaarloosbaar kunnen zijn”, legde Petranker uit.