opc_loader

Menu

Direct 5% korting op je eerste bestelling? Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief en ontvang leuke kortingen!  

Aanmelden
Leeftijdcontrole
Om bij ons te winkelen dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Dutch-smart houd zich aan de Nederlandse wet, houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont.

Ben je op de hoogte van de wet en ben je 18 jaar of ouder, en ga je daarnaast akkoord met ons cookiebeleid?

Jazeker Nee helaas

9.2 / 10 van 1724 reviews

BLACK FRIDAY 2024! 24,99% KORTING OP HET HELE ASSORTIMENT! CODE: BF2024
BLACK FRIDAY 2024! 24,99% KORTING OP HET HELE ASSORTIMENT! CODE: BF2024

Ayahuasca is populairder dan ooit. Niet alleen op Dutch-Smart besteden we veel aandacht aan het hallucinogene drankje, ook in de media wordt er veel over gesproken en geschreven. Tot grote spijt van veel liefhebbers en religieuze gebruikers is de kans echter groot dat het drankje in Nederland binnenkort strafbaar gaat worden. Althans, als het aan het Openbaar Ministerie ligt. 

Hoe zit het ook alweer?

Oplettende lezers zullen nu direct opmerken dat ayahuasca in Nederland nú al verboden is. En dat klopt. Het psychoactieve bestanddeel DMT staat in Nederland namelijk op de opiumlijst. De krachtige stof, die in het Amazone-brouwsel ayahuasca voorkomt, wordt namelijk beschouwd als een harddrug, en die zijn nou eenmaal verboden. Toch is er een uitzondering op de regel. Verschillende kerkgenootschappen mogen de drank namelijk onder goede begeleiding serveren aan hun gelovige bezoekers. 

Eén van die kerkgenootschappen is Santo Daime, die in Nederland op twee locaties ayahuasca serveert, namelijk in de Céu da Santa Mariakerk in Amsterdam en de Céu dos Ventoskerk in Den Haag. Maar als het aan het Openbaar Ministerie ligt, komt ook daar binnenkort een einde aan. Eerder in 1999 vervolgde het OM de genootschap namelijk al voor ‘het vervoer, gebruik en bezit van ayahuasca’, maar het kerkgenootschap kreeg in 2001 steun van de rechter, die verwees naar de religieuze context van het gebruik. 

‘Ook in religieuze context verbieden’

Toch kreeg het OM in 2018 toch gelijk, waarop leden van Santo Daime naar de Hoge raad stapten. Op 1 oktober, over anderhalve week dus, zal deze zich over de zaak buigen. De advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft echter al laten weten geen reden te zien om de eerdere uitspraak van het Hof van Amsterdam teniet te doen, wat de kans groot maakt dat het psychedelische brouwsel inderdaad ook in religieuze context verboden zal worden. 

Tegenover Trouw vertelt Irene Hadjidakis  dat daarmee het bestaansrecht van hun kerkgenootschap zou komen te vervallen. “Wij hebben geen dogma’s, geen geloof in één god. Wij zeggen: ‘Je drinkt ayahuasca – wij noemen het drankje Santo Daime – op een veilige manier, en met die ervaring ontdek je wie je bent en waarom je bestaat’.” 

En hoewel ze zelf dus voorstander is van het gebruik van ayahuasca, zegt ze zich zelf ook zorgen te maken over de snelle groei van zogenaamde ayahuascacentra. “In die centra wordt het lang niet altijd als sacrament gebruikt. Sommigen drinken drie keer ayahuasca en denken: hier valt geld mee te verdienen. Ze noemen zichzelf sjamaan, openen een centrum en vragen er een bak geld voor. Ayahuasca is weliswaar heilig, maar ook gewoon een commerciële hype.”

Legaliteit van ayahuasca

Dus hoe zit het nou met de legaliteit? Nou, daar krijgen we dus binnenkort antwoord op. DMT wordt door het OM als gevaar voor de volksgezondheid beschouwd omdat het op de Opiumlijst staat. Toch is daar nooit aantoonbaar bewijs voor gevonden. Integendeel: de stof zou volgens recente onderzoeken op sommige vlakken helend kunnen werken én komt voor in ons eigen lichaam en dat van vele andere organismen. 

Daarnaast is er een wezenlijk verschil tussen DMT en ayahuasca. In de internationale Convention on Psychotropic Substances van 1971 wordt namelijk enkel DMT als geïsoleerde substantie verboden. ‘No plants (natural materials) containing DMT are at present controlled under the 1971 Convention on Psychotropic Substances. Consequently preparations (e.g. decoctions) made of these plants, including ayahuasca are not under international control,’ valt hierover te lezen. Met andere woorden: zowel de DMT-bevattende planten als het brouwsel ayahuasca zijn volgens het document niet verboden. 

Hoe dit afloopt? We houden je er op Dutch-Smart uiteraard over op de hoogte!