Psychedelica worden anno 2020 voornamelijk gebruikt voor recreatieve doeleinden. Een bizarre trip op zaterdagavond met wat maten is natuurlijk ook iets voor in de boeken, maar steeds meer organisaties en instellingen onderzoeken ook de potentiële toepassingen van verschillende psychedelica en hun effecten op het menselijk lichaam. In de Britse stad Bristol wordt binnenkort ‘s werelds eerste psychedelische therapie-kliniek geopend - een belangrijke stap in deze psychedelische revolutie (zoals het zo mooi wordt genoemd).
Lees ook: Voordelen van microdoseren sterker dan nadelen, zeggen onderzoekers
Psychedelica en psychotherapie
De mensen achter deze transformatie in de geestelijke gezondheidszorg - een bedrijf genaamd AWAKN Life Sciences Inc, zeggen dat het combineren van psychedelica met psychotherapie de volgende evolutie is in de psychiatrie. Het bedrijf wordt geleid door wetenschappers en voorstanders van hervorming van het drugsbeleid, waaronder professor David Nutt en Dr. Ben Sessa. En met een duizelingwekkende toename van psychische problemen onder mensen die worstelen met de omstandigheden van de pandemie, is de behoefte aan vooruitgang op dit gebied groter dan ooit.
"We staan op het punt een enorme golf van psychische problemen te ervaren - ik zie een toename van het aantal gevallen dat al in mijn caseload zit", zei dr. Sessa, die eerder een baanbrekende studie deed naar MDMA-behandeling bij alcoholgebruiksstoornisen. "Dit is het moment voor de innovatieve benaderingen om de manier waarop we psychiatrie doen te transformeren." Het bedrijf wil klinieken openen in grote steden zoals Londen, Birmingham, Manchester en Brighton.
Lees ook: 5 geweldige voordelen van slaap- en droomkruiden
Onderzoek, uitvoering en training
AWAKN bestaat uit drie verschillende divisies. De eerste divisie is gericht op onderzoek, de tweede divisie is bestemd voor de ontwikkeling van klinieken om behandeling te bieden voor problemen zoals angst, depressie en eetstoornissen, evenals verslaving, en de derde divisie is er voor trainingen van clinici die geïnteresseerd zijn in het geven van dergelijke therapieën. De eerste behandeling die zal worden aangebieden in één van de klinieken, is ketamine-ondersteunde psychotherapie. Hierbij worden lage doses psychotherapie aangevuld met gesprekstherapie.
In de verenigde staten is ketamine al goedgekeurd voor medisch gebruik, maar de onderzoeksafdeling van AWAKN zal zich de komende tijd voornamelijk focussen op klinische onderzoeken naar psilocybine en andere psychedelica. "We kijken uit naar de dag dat deze drugs volledig worden goedgekeurd als medicijnen om aan patiënten te worden afgeleverd buiten de onderzoeksstudies", vertelde dr. Sessa aan Filter Magazine. “Maar op dit moment kunnen ze alleen als geneesmiddelen voor onderzoek worden gebruikt. Daarom zijn we van plan om vanuit onze kliniek ook kleine onderzoeksproeven uit te voeren, wat betekent dat we MDMA en psilocybine kunnen gebruiken in een onderzoeksomgeving vanuit ons gebouw in Bristol”.
Lees ook: Eerste Amerikaanse staat kiest voor legalisatie paddo’s en ayahuasca
Geen sjamanen, wel psychologen en psychiaters
Wanneer de kliniek eenmaal zijn deuren opent, hopen ze snel nieuwe ‘concurrenten’ op te leiden. "We hebben meer mensen nodig om deze diensten te leveren, dus we leren mensen om met ons te concurreren", zei hij. “Business schools zeggen misschien dat dit niet het juiste is om te doen, maar ethisch gezien is het wel het juiste. We zullen gecertificeerde training aanbieden onder het gezag van een gereguleerde instantie - psychologen en psychiaters, in tegenstelling tot sjamaan-achtige mensen met dromenvangers”.
“Dit is niet om iemand in diskrediet te brengen, maar we willen de gouden standaard zijn voor medische en gekwalificeerde beoefenaars om deze diensten te verlenen, dus het moeten mensen zijn die onder het bestuur van het Royal College of Psychiatry staan”, aldus Sessa.
Wat denken jullie: zien we binnenkort ook in Nederland dergelijke klinieken als paddenstoelen uit de grond knallen?