De kratom-boom komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en de bladeren ervan worden al vele honderden jaren gebruikt. Ze zijn rijk aan alkaloïden en mitragynine, de twee ingrediënten die de basis vormen van de populariteit van het kruid. Hier op Dutch-Smart kun je terecht voor zowel kratom in poedervorm, en vandaag gaan we je vertellen hoe je hier eenvoudig een heerlijk kopje kratom-thee (of kratom-infusie) mee kunt maken. Proost!
Lees ook: Hebben we binnenkort lichtgevende planten dankzij magische paddenstoelen?
Waarom kratom thee maken?
Kratom is wereldwijd bekend en begint ook in Europa steeds vaker gebruikt te worden. Eén van de populairste manieren om kratom te gebruiken is door er thee van te zetten. In Thailand en Maleisië wordt er vaak op de bladeren gekauwd om van de effecten te profiteren, maar een lekker kopje thee drinken is natuurlijk veel toegankelijker. Allereerst is het goed om te weten dat er verschillende soorten kratom zijn: witte ader, groene ader en rode ader.
Nu denk je wellicht dat je het kratom-poeder simpelweg in je kop met kokend water kunt gooien en dat het wel goed zit. Toch zit het net iets anders. Omdat elke kratom-soort rijk is aan natuurlijke alkaloïden, is het geen goed idee om hier kokend water overheen te gooien. In plaats daarvan is het belangrijk dat het water in je theepot een aantal minuten afgekoeld is. De beste manier om kratom thee te bereiden is door het een tijdje te laten sudderen. Dat is een van de beste manieren om een maximale potentie van je thee te garanderen. Om het extra lekker te maken, kun je wat citroensap aan je poeder of blad toevoegen, omdat het citruszuur de alkaloïden consistent houdt.
Lees ook: Onderzoek wijst uit waarom mensen al eeuwenlang paddo's eten
Bereiden maar!
Heb je je kratom bij de hand? Dan is het tijd om de thee te gaan zetten! De makkelijkste manier om thee te zetten is natuurlijk door de temperatuur van het water in je waterkoker tot het kookpunt te laten stijgen. Laat het hierna eventjes een paar minuten staan, en voeg de juiste dosering kratom poeder toe en laat het zo’n 10 minuutjes staan. Vervolgens giet je de thee door een zeef zodat er geen poeder in je drankje achterblijft. Overigens is het aan te raden om er wat zoetstof doorheen te gooien, of bijvoorbeeld wat smakelijke honing, want kratom zelf smaakt redelijk bitter!
Het is ook essentieel om te vermelden dat zowel het effect als de smaak afhangen van hoe lang je je thee laat trekken. Je moet daarnaast altijd beginnen met kleine doses, zo’n 1 tot 2 gram kratom per kopje.
Lees ook: Kan cannabis je helpen ‘mindful’ te worden?
Gebruik geen kokend water
Omdat kratom rijk is aan diverse alkaloïden, de actieve chemicaliën die alle effecten bieden, is de beste manier om het meeste uit je kratomblad of -poeder te halen door warm water te gebruiken dat langzaam is afgekoeld. In plaats van kratom in de theepot te koken of het kokende water erover heen te gieten, voeg je gewoon wat heet water toe aan je kratom theemix, en klaar is Kees.
Lees ook: Heb jij 10.000 dollar over voor een magic mushroom trip?
Citrus en zoetstof
Een andere tip voor het bereiden van de lekkerste én beste kratom-thee, is door wat citrussap toe te voegen, of misschien zelfs wat stukjes sinaasappel. De stikstof in kratom-alkaloïden heeft de neiging te degenereren bij langdurige blootstelling aan hoge temperaturen. Dit heeft invloed op de potentie en smaak van je brouwsel, maar met deze twee producten maak je de infusie weer een stuk frisser en smakelijker. Ook zure producten werken hier prima bij, zoals appelcider of zelfs azijn.
Een andere toevoeging die kratom-thee of kratom-infusie een stuk smakelijker maakt, is zoetstof. Denk aan honing of stevia, of natuurlijk gewoon suiker. Mocht je écht willen experimenteren, dan kun je ook nog andere smaakmakers zoals kaneel of gember toevoegen. Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos voor een lekker kopje kratom-thee! Zet jij er morgenochtend ook één?