Paddo’s en magic truffels staan al langer bekend als ideaal middel om je creativiteit een boost te geven. Nieuw onderzoek laat alleen zien dat het toch iets anders zit dan vaak wordt aangenomen. Mensen die onder invloed zijn van psilocybine - het actieve bestanddeel van paddo's en truffels - melden weliswaar dat ze diepgaandere en originelere gedachten hebben, maar scoren meestal lager op cognitieve tests van creatief vermogen. Dit blijkt uit de studie die is gepubliceerd in Translational Psychiatry.
Lees ook: Nieuw onderzoek vergelijkt psilocybine met populaire antidepressiva
Creatiever op de lange termijn
De bevindingen wijzen er echter op dat de psychedelische stof het creatieve vermogen op de lange termijn nog steeds kan stimuleren. De studie verzamelde ook zogenaamde functionele magnetische resonantie beeldvorming en proton magnetische resonantie spectroscopie gegevens, die een aantal nieuwe inzichten geven in de onderliggende neurobiologische mechanismen geassocieerd met creatief vermogen. Een hele mond vol, maar waar het op neer komt is dat een stel knappe koppen héél diep hebben gekeken om te kijken wat psilocybine nou echt met creativiteit kan doen.
"Creativiteit is een essentieel cognitief vermogen dat gekoppeld is aan alle gebieden van ons dagelijks leven, waardoor we ons kunnen aanpassen aan een steeds veranderende omgeving en manieren kunnen bedenken om problemen op te lossen," aldus hoofdonderzoeker Natasha Mason, promovendus aan de Universiteit Maastricht.
"Belangrijk is dat het (on)vermogen om 'buiten de gebaande paden' te denken niet alleen een essentieel proces is voor het dagelijks functioneren, maar ook in verband wordt gebracht met psychische stoornissen, zoals depressie en angst. Deze mensen kunnen vast komen te zitten in onaangepaste denkpatronen, die gewoontegedrag (negatief gedrag) in de hand werken. Het vinden van een manier om creativiteit te bevorderen is dus van groot belang."
Lees ook: Zo verschilt het brein van psychonauten met die van niet-psychonauten
Anekdotische rapporten
Wetenschappers vonden in de jaren zestig al enig bewijs dat de psychedelische drug LSD het creatief oplossen van problemen kon verbeteren. Er waren echter óók aanwijzingen dat de psychedelische toestand die door LSD werd opgewekt, het creatieve vermogen kon schaden. Sinds die periode heeft deze hele kwestie weinig wetenschappelijke aandacht gekregen.
"In de loop der jaren zijn er een aantal anekdotische rapporten verschenen die suggereren dat de consumptie van psychedelische drugs, zoals LSD en psilocybine, de creativiteit kan bevorderen," aldus Mason. "Bekende voorbeelden van creatieve doorbraken die met psychedelica te maken hebben zijn de ontdekking van de polymerase kettingreactie door Kary Mullis, de computerindustrie in Californië in de jaren 1960, en het literaire werk van schrijvers als Aldous Huxley en Ken Kesey. Dat gezegd hebbende, hoewel er een groot aantal beweringen zijn dat psychedelica dit doen, heeft niemand dit onderzocht in een placebogecontroleerde experimentele proef."
In hun studie onderzochten de onderzoekers twee soorten opzettelijke creativiteit - convergent denken en divergent denken. Het eerste staat voor het vermogen om één optimale oplossing voor een probleem te genereren, terwijl het tweede staat voor het vermogen om vele oplossingen te genereren voor een probleem met meerdere mogelijke antwoorden. De studie omvatte 60 gezonde deelnemers, die al eerder ervaring hadden opgedaan met een psychedelische drug, maar niet in de afgelopen 3 maanden.
Lees ook: Kunnen paddo’s je relatie redden? Deze therapeut denkt van wel!
Minder creatief tijdens de trip zelf
Mason en haar collega's ontdekten dat beide vormen van creativiteit verminderd bleken te zijn tijdens de psychedelische staat. Maar psilocybine bleek blijvende verbeteringen te produceren in divergent denken, wanneer men niet onder invloed was van de stof. Een week na de toediening van psilocybine hadden de deelnemers de neiging om meer nieuwe ideeën te genereren voor het gebruik van alledaagse voorwerpen, vergeleken met degenen die een placebo hadden gekregen.
Ze concludeerden dus dat psychedelica de creativiteit niet per se verhoogt wanneer mensen onder invloed zijn, maar wel zin kan hebben om de creativiteit op de lange duur te vergroten. "We gebruikten klassieke maten van creativiteit, bijvoorbeeld de alternate uses test, waarbij mensen zoveel mogelijk toepassingen voor een baksteen moeten bedenken. Hier vonden we dat onder invloed van een psychedelicum, individuen slechter presteerden dan placebo (ze bedachten minder toepassingen voor een baksteen, en de toepassingen die ze bedachten waren niet origineler dan tijdens placebo)."
Lees ook: Boost je creativiteit: start met truffels microdoseren!
Verschillende soorten creativiteit
Toch zit het complexer in elkaar dan dat. "Individuen meldden dat ze zich creatiever voelden gedurende de dag, in die zin dat ze zeiden dat ze meer ervaringen van inzicht hadden en in staat waren oplossingen te bedenken voor hun eigen, persoonlijke problemen," legde Mason uit. "Dit kan twee dingen betekenen - ofwel onder invloed van psychedelica is het genereren en evalueren van ideeën (creativiteit) verminderd, maar hun gevoel over de kwaliteit van ideeën is verbeterd. Of we zien een verschil in soorten creativiteit - misschien verminderen psychedelica de doelbewuste creativiteit (taakgericht, met een einddoel) van mensen, maar verhogen ze de spontane creativiteit (inzicht)."
Na 7 dagen werden de deelnemers wederom gevraagd terug te komen om de taken te herhalen. Hier was wél duidelijk zichtbaar dat de personen die psilocybine toegediend hadden gekregen, beter presteerden op één deel van de taak. “Ze waren in staat om met meer nieuwe antwoorden te komen. Zo zien we dat psychedelica misschien wel aspecten van doelbewuste creativiteit op de lange termijn verhogen”.