Gooiden psychedelische-drugs gebruikers vroeger nog zonder na te denken een paar gram truffels of een postzegeltje LSD naar binnen, weten we tegenwoordig precíes wat de stoffen zijn. Onderzoek wijst namelijk uit dat de nieuwe generatie psychonauten veelal over gedetailleerde info beschikt over de middelen die ze nemen - heel anders dan vroeger.
Lees ook: Ook Australië dompelt zich onder in de wereld van psychedelica
Het brein van de psychonaut
De psychonauten van nu zijn ‘enthousiaste en opzettelijke onderzoekers van hallucinogenen waaronder psychedelische drugs, zowel synthetische als natuurlijke, voor zelfonderzoek, spirituele verworvenheden of het opwekken van een veranderde staat van bewustzijn”, aldus een nieuwe studie. Veel van de psychonauten van nu noemen zichzelf daarnaast aanhangers van het sjamanisme, maar hebben een bijna wetenschappelijke benadering en drang om hun ervaringen te documenteren en deze online te delen.
Veel onderzoek is er niet gedaan op gebied van de psyche van psychedelische drugs gebruikers, maar een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in Frontiers in Psychiatry heeft gepoogd de verschillen te ontdekken tussen de breinen van psychonauten en niet-psychonauten.
Allereerst lijken gebruikers van psychedelische middelen vandaag de dag aan een bepaald profiel te voldoen. Psychonauten anno 2021 zijn doorgaans alleenstaand, goed opgeleid, jong volwassen en beschikken over goede IT-vaardigheden. Daarnaast melden ze over het algemeen dat ze euforischer, emphatischer, alter en creatiever zijn wanneer ze hallucinogene middelen nemen. En dat is niet gek, we weten immers al wat meer over wat psychedelica doen met het menselijk brein.
Lees ook: Geef je concentratie een boost met het bijzondere Gotu Kola
Online onderzoek
Iets waar huidige psychonauten óók veel verschillen met drugsgebruikers van vroeger, is dat we tegenwoordig veel delen met andere en potentiele psychonauten. Online communities bieden daarom een unieke omgeving om op een open en geanonimiseerde manier met gelijkgestemden te communiceren. Het doel is voornamelijk om voorafgaand aan experimenten informatie te delen over de zuiverheid, dosering en veiligheid van geneesmiddelen.
Voor deze studie werden 82 mensen bestudeerd die zichzelf identificeerden als psychonauten, gebruikers van ‘club drugs’ en mensen die hulp zochten bij het gebruik van bepaalde middelen. Dit werd gedaan door cognitieve processen onder te verdelen in ‘warm’ en ‘koud’, wat weer betrekking had tot twee delen van het menselijk brein. De koude lus is betrokken bij planning en concentratie, terwijl de warme lus betrokken is bij risicovolle besluitvorming, emotie en gedrag.
Lees ook: Het bijzondere maca - een natuurlijke libido-booster
Koude en hete cognitie
Wat bleek? Psychonauten scoorden wat betreft ‘koude cognitie’ hetzelfde als niet-psychonauten, maar als het aankomt op de ‘hete cognitie’, waarbij emotionele en sociale intelligentie wordt bepaald, dan lijken psychonauten hoger te scoren. Met andere woorden: gebruikers van psychedelische middelen hadden een hoog niveau van sensatiezoekende eigenschappen. Dit suggereert onder andere dat psychonauten avontuurlijker zijn dan niet-psychonauten.