Als misschien wel het meest heftige psychedelische middel dat er bestaat is er de laatste tijd veel aandacht voor ayahuasca. Het hallucinogene brouwsel uit het Amazonegebied zorgt voor een grote impuls aan verdeeldheid onder gebruikers, experts én wetenschappers. In de medische wereld zijn ze vooral geïnteresseerd in mogelijke therapeutische toepassingen van de drank. Eerder vertelden we al hoe uit sommige onderzoeken naar voren komt dat ayahuasca effectief zou kunnen zijn in het bestrijden van symptomen van depressies, maar nieuw onderzoek schijnt ook licht op de mogelijke toepassingen bij het voorkomen van zelfmoord.
Lees ook: 5 dingen die je moet weten voor een ayahuasca-trip
Mysterieus brouwsel
Ayahuasca, een psychedelisch brouwsel dat al eeuwen wordt gebruikt door inheemse Amazone-stammen, bevat het krachtige psychedelische medicijn dimethyltryptamine (DMT). Deze extreem psychedelische stof wordt gecombineerd met een zogenaamde MAO-remmer in de vorm van de plant Banisteriopsis Caapi, ook wel gewoon Ayahuasca genoemd. De twee stoffen worden al vele jaren gecombineerd voor therapeutische doeleinden, maar ook om psychische problemen en lichamelijke klachten te verhelpen. Steeds meer mensen geloven in de bijzondere effecten van de drank - dus erg gek is het niet dat er ook in de medische wereld steeds meer aandacht aan wordt geschonken.
"Zelfmoord is een van de belangrijkste doodsoorzaken, goed voor bijna 1 miljoen doden per jaar," zei studie auteur Richard Zeifman, een promovendus in Klinische Psychologie aan de Ryerson University. Het onderzoek zal worden gepubliceerd in Frontiers in Pharmacology. “Huidige interventies voor suïcidaliteit hebben belangrijke beperkingen, wat betekent dat er behoefte is aan het ontwikkelen en identificeren van nieuwe interventies voor suïcidaliteit. Gezien deze behoefte, evenals onderzoek waaruit bleek dat ayahuasca veelbelovend is als een interventie voor verschillende problemen met de geestelijke gezondheid (bijvoorbeeld depressie), waren we geïnteresseerd in het onderzoeken of de positieve therapeutische effecten van ayahuasca zich uitstrekten tot suïcidaliteit”, vervolgt de onderzoeker.
Lees ook: Wat is het verschil tussen ayahuasca en anahuasca?
Antidepressieve effecten
De onderzoekers voerden een secundaire analyse uit op gegevens van een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie, die in 2019 werd gepubliceerd in Psychological Medicine. Deze studie leverde voorlopig bewijs dat het psychedelische brouwsel snelle antidepressieve effecten had. "Wanneer toegediend in de juiste context, en met de juiste voorbereiding, kan het psychoactieve brouwsel ayahuasca veelbelovend zijn als een interventie voor suïcidaliteit," vertelde Zeifman aan PsyPost, een Amerikaanse website meer informatie over alles op gebied van psychologie.
Voor het onderzoek werden 29 deelnemers met behandelingsresistente depressie en geen voorgeschiedenis van psychotische stoornissen willekeurig toegewezen aan een enkele behandelingssessie, waarin ze ofwel ayahuasca of een placebo-middel kregen. Geen van de deelnemers had eerdere ervaring met het gebruik van psychedelica. Een getrainde psychiater beoordeelde de mate van suïcidaliteit vóór de behandelingssessie, evenals 1 dag, 2 dagen en 7 dagen daaropvolgend. Zeifman en zijn collega's vonden dat ayahuasca een gemiddeld tot groot effect had op suïcidaliteit, maar dit effect was niet statistisch significant. Met andere woorden, het is mogelijk dat ayahuasca niet leidt tot afname van suïcidaliteit.
Lees ook: De mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s van Ayahuasca
Meer onderzoek nodig
Tegelijkertijd kan niet worden geconcludeerd dat ayahuasca níet leidt tot afname van zelfmoord. Het is namelijk ook mogelijk dat ayahuasca suïcidaliteit vermindert, maar de studie geen statistische significantie kon bereiken omdat er niet genoeg deelnemers waren. De mate van effect suggereert dat het onderwerp nadere beschouwing verdient, vinden de onderzoekers. “Ons onderzoek wordt gekenmerkt door een aantal belangrijke beperkingen, waaronder een kleine steekproefomvang, uitsluiting van personen die acuut suïcidaal waren en follow-up op korte termijn (dwz 7 dagen na toediening). Uiteindelijk zal het belangrijk zijn voor toekomstig onderzoek om grotere monsters te gebruiken, evenals de veiligheid en effectiviteit van ayahuasca als een interventie voor individuen met acute suïcidaliteitsniveaus”, zegt de onderzoeker.
“Deze bevindingen helpen bij het uitbreiden van eerder onderzoek naar de potentiële therapeutische voordelen van ayahuasca. Onze bevindingen zijn echter voorlopig en suggereren dat er een belangrijke behoefte is aan aanvullend onderzoek naar de mogelijke therapeutische voordelen van ayahuasca”, concludeert Zeifman. Dergelijk onderzoek kan wat ons betreft niet snel genoeg komen. Hoe meer aandacht en duidelijkheid over psychedelica, hoe beter!